ZZP'ers in de Zorg

HKZ heeft in samenwerking met marktpartijen een persoonsgebonden en onafhankelijk keurmerk ontwikkeld voor alle zelfstandigen in de (langdurige) zorg. Deze ZZP’ers kunnen zich als persoon certificeren op basis van dit keurmerk en daarmee laten zien dat ze aan de complexe eisen en regelgeving van de Wkkgz voldoen.

Achtergrond en aanleiding

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Wkkgz geldt sinds 1 januari 2016 voor alle zorgaanbieders, dus zowel voor zorginstellingen als ZZP’ers. Als zelfstandig verpleegkundige moet je hiermee aan dezelfde eisen op het gebied van kwaliteit voldoen als een zorginstelling. 

Omdat er in de branche behoefte was aan een onafhankelijk keurmerk voor ZZP’ers is het HKZ-keurmerk voor ZZP’ers in zorg ontwikkeld. Het gaat hier dus om een persoonsgebonden certificaat en geen organisatie certificaat.

Waarom een certificaat?

De positie van ZZP’ers in de zorg is uitdagend, niet alleen als het gaat om ondernemerschap en financiën, maar ook op het gebied van kwaliteit. 

Het certificaat helpt om de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening aan te tonen richting opdrachtgevers en cliënten. De opdrachtgevers en cliënten voor wie de ZZP’er werkt, hebben op hun beurt de zekerheid dat hij/zij kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en dat dit is getoetst door een onafhankelijke partij. Deze toetsing vindt om de drie jaar plaats, zodat er zekerheid is dat de kennis en kunde van de gecertificeerde ZZP’er up to date is.  

Vanaf nu kun je met een NEN-HKZ certificaat zzp’er in de zorg een AGB-code aanvragen. 

Met één van de onderstaande certificaten kun je via de website van Vektis je AGB-code aanvragen. 

  • NEN HKZ-certificaat Verzorgende/verzorgende IG niveau 3
  • NEN HKZ-certificaat Verpleegkundige niveau 4
  • NEN HKZ-certificaat Verpleegkundige niveau 6
  • NEN HKZ-certificaat Wijkverpleegkundige niveau 6
  • NEN HKZ-certificaat Verpleegkundig specialist niveau 7

Keurmerk ZZP’ers in de zorg

Het keurmerk voor ZZP’ers in Zorg en Welzijn bevat eisen voor professional organizer, verpleegkundigen, verzorgenden, kraamverzorgenden, begeleiders, professionals in de jeugdzorg, groepswerkers etc. van niveau 3 t/m 7. 

De norm bevat eisen die te maken hebben met de kwaliteit van zorg- en dienstverlening en ook eisen die te maken hebben met ondernemerschap. Vanuit de marktpartijen was aangegeven dat men het belangrijk vindt dat op beide terreinen wordt getoetst. De HKZ-norm kunt u nu al aanschaffen via deze link. Zo kunt u zich goed voorbereiden. 

Een compleet overzicht vindt u in het on-line dossier. Ook is hier de gebruiksaanwijzing voor dit systeem te vinden.

Wilt u zich direct aanmelden voor certificatie? Dat kan via de portal van de NEN.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het assessment en welke stappen u moet maken om uzelf te laten certificeren? Download de pdf of neem contact met ons op via DNV, afdeling persoonscertificatie. E mail: zzpzorg@dnv.com Tel: 010 2922810.

Training

Een training kan u helpen bij het behalen van het keurmerk ZZP'ers in de zorg. Wilt u als ZZP'er meer informatie over trainingen om het HKZ keurmerk te behalen? Lees hier verder.

 

Certcheck

De geldigheid van door DNV uitgegeven persoonscertificaten kan worden geverifieerd via onze website www.certcheck.nl.

Downloads

 

Informatie ZZP'ers in de Zorg

 

Certificatie- en Licentie-overeenkomst

 

Matrix doelen en risico’s

 

Reglement Klachten Bezwaar Beroep