Skip to content

Maatschappelijke en ethische 2nd-party audits

DNV is een erkend dienstverlener op het gebied van maatschappelijke en ethische second-party audits voor verscheidene merken en retailers.

Merken en retailers met eigen auditprotocollen
Van deze klanten heeft de meerderheid eigen auditprotocollen ontwikkeld om assessments bij leveranciers uit te voeren ter beoordeling van de prestaties en de naleving van de geldende wetgeving en de eisen van de vrijwillige gedragscode. DNV voert ook maatschappelijke audits uit in het kader van branche-initiatieven of door toepassing van openbaar beschikbare normen, zoals SMETA en EICC.

Uit welke thema's bestaat een audit?
Toepassingsgebieden voor deze auditprogramma’s voor de toeleveringsketen zijn onder meer kwesties op het gebied van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap: er wordt hoofdzakelijk gekeken naar arbeidsaspecten en -omstandigheden, vaak aangevuld met thema’s als milieuprestaties, mensenrechten op de werkplek, zakelijke ethiek, landrechten, kwaliteit etc. 


DNV is een actief voorstander van convergentie in de uitvoering van audits op het gebied van ethische handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen en neemt deel aan belangrijke branchegroepen en -initiatieven om best practices te ontwikkelen:

  • DNV is regelmatig betrokken geweest bij de activiteiten van de Sedex Associate Auditor Group (AAG) ten behoeve van SMETA, een van de meest gebruikte formats voor ethische audits ter wereld. De AAG is nu omgevormd tot het Sedex Stakeholder Forum, waar DNV lid van is. In dit forum ontmoeten marktleiders op het gebied van ethische handel en verantwoorde inkoop elkaar om gezamenlijk de uitdagingen en problemen te bespreken.
  • DNV heeft deelgenomen aan de werkgroep voor de ontwikkeling van SMETA 6.0, de meest recente compilatie van best practices voor ethische audits en een van de meest gebruikte formats voor maatschappelijke/ethische audits.
  • DNV speelt een belangrijke rol in de APSCA, de onlangs opgerichte organisatie ter bevordering van de professionaliteit, consequentheid en geloofwaardigheid van individuele auditoren en organisaties die onafhankelijke maatschappelijke audits uitvoeren, en ter bevordering van het gebruik van maatschappelijke audits als een instrument om de arbeidsomstandigheden wereldwijd te verbeteren.
  • DNV is een ondertekenaar van het Social & Labor Convergence Project (SLCP), een initiatief onder leiding van ’s werelds toonaangevende fabrikanten, merken, retailers, branchegroepen, overheidsorganisaties, intergouvernementele organisaties, dienstverleners en maatschappelijke organisaties, met als doel het ontwikkelen van een gemeenschappelijk beoordelingsraamwerk en gegevensverzamelingssysteem, het verbeteren van de efficiëntie in de industrie en het verlagen van de kosten in verband met audits.

Kijk hier voor meer informatie over:

  Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel een offerte ontvangen?

  Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief.

 

Waarom DNV?

Kies de juiste certificerende instelling.

 

Unieke auditmethode

Risk Based Certification.

 

Training

Bekijk het volledige trainingsaanbod.

 

Whitepapers

Klik hier voor een overzicht van al onze whitepapers.

Terug navigeren naar

 

Certificering van managementsystemen

 

De nieuwe ISO normen

 

Training

 

Homepage DNV - Business Assurance