Skip to content

ISO 20400 - Duurzaam inkopen

De nieuwe ISO 20400 standaard belooft zowel inkoop- als duurzaamheids-professionals een unieke kans te bieden om de voordelen van hun beide disciplines op een geheel nieuw niveau te ontsluiten door een geïntegreerde en systematische aanpak.

Profiteer van de voordelen

Voordelen zijn gekoppeld aan uw specifieke organisatorische uitdagingen en kansen, dus er is niet één maat die voor iedereen geschikt is. We zien dat er vijf belangrijke voordelen zijn:

  • Een nieuwe manier voor inkoop om waarde toe te voegen - waarbij inkoop steeds meer wordt gezien als een bron van toegevoegde waarde, en zelfs omzetgroei, kan een op ISO gebaseerde aanpak, strategisch uitgevoerd, meer innovatie en toegevoegde waarde ontsluiten dan op zichzelf staand of puur op risico gebaseerde initiatieven.
  • Uw inzicht in risico's aanpassen - de zelfbeoordelingsvragenlijsten van vorig jaar van uw leveranciers geven u waarschijnlijk geen vooruitziende blik in de nieuwe risico's van volgend jaar - maar intelligente horizonscanning en systematische categorieanalyse in een ISO 20400-raamwerk kunnen dat wel.
  • Duurzame kostenbesparingen - Wanneer de onmiddellijke kostenbesparingen zijn gerealiseerd, kan een geïntegreerde aanpak een duidelijk pad bieden naar diepere duurzame kostenbesparingen.
  • Efficiënte integratie - Duurzaamheids- en inkoopafdelingen werken al enige tijd samen, maar de standaard biedt echte en volledige integratie van processen - dat betekent efficiëntie.
  • Een gestructureerde aanpak - Een op ISO 20400 gebaseerde aanpak kan zorgen voor consistentie, afstemming en samenwerking in relaties met leveranciers en belanghebbenden.

Uitvoeren van een gap assessment  / valkuilen vermijden

De eerste stap in deze reis is begrijpen waar u momenteel staat en het uitvoeren van een strategische gap analyse tussen de relevante capaciteiten van uw organisatie en die welke essentieel zijn voor een succesvolle implementatie van de standaard. Een gap-analyse is een natuurlijke manier om dat potentieel vast te stellen. Hier zijn onze beste tips voor een succesvolle gap-analyse:

  1. Herzie uw strategie - Voordat u clausule voor clausule vergelijkt, is het essentieel om uw huidige strategie te vergelijken met de onderliggende principes van de standaard.
  2. Gebruik het om capaciteit op te bouwen - zowel duurzaamheidsteams als inkoopteams hebben het druk, dus gebruik de beoordeling om echt inzicht en begrip op te bouwen tussen teams en belanghebbenden.
  3. Focus op schaalbaarheid - Zodra u een lacune heeft vastgesteld, moet u de schaalbare oplossingen overwegen om deze aan te pakken. U moet vroegtijdig rendement op uw investering laten zien en snel schaalbare oplossingen zullen deze leveren.
  4. Ga digitaal - er is een nieuwe generatie digitaal geactiveerde tools waarvan er vele misschien nog niet op uw radar staan. Werk waar de gap en de behoefte duidelijk zijn deze uit om de beste tools uit de digitale markt te halen. 

Meer informatie

  Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel een offerte ontvangen?

  Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief.

 

Waarom DNV?

Kies de juiste certificerende instelling.

 

Unieke auditmethode

Risk Based Certification.

 

Training

Bekijk het volledige trainingsaanbod.

 

Whitepapers

Klik hier voor een overzicht van al onze whitepapers.