Skip to content

DNV GL lanceert standaard voor de traceerbaarheid van teruggewonnen plastic uit de oceaan.

DNV GL heeft in samenwerking met The Ocean Cleanup een nieuwe standaard ontwikkeld voor teruggewonnen plastic uit de oceaan. Door middel van certificering van de Chain of Custody wordt de authenticiteit van producten met plastic afkomstig uit de oceaan geverifieerd. Het doel: vertrouwen creëren bij consumenten.

Een oplossing voor plastic uit de oceaan

Om de problemen van plastic afval in onze oceanen op te lossen zijn er baanbrekende technologieën en omvangrijke middelen nodig. Bovendien is het verwijderen van het plastic uit de oceanen en rivieren slechts de eerste stap in het aanpakken van een van de grootste uitdagingen op het gebied van milieu. Momenteel drijven er triljoenen stukken plastic in onze oceanen, waar naar schatting dagelijks 8 miljoen stukken bij komen. Deze hoeveelheid vraagt om een verschuiving van een lineaire naar een circulaire plastic toekomst. Met het herwonnen plastic uit de oceaan, kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Maar hoe is het nu duidelijk dat het plastic uit het product dat u koopt ook daadwerkelijk uit de oceaan komt? Door middel van certificering van de Chain of Custody wordt de authenticiteit van producten met plastic afkomstig uit de oceaan geverifieerd. 

"Het gebruik van teruggewonnen plastic in nieuwe producten is essentieel. Door van afval iets waardevols te maken waar consumenten bereid zijn voor te betalen wordt een circulair bedrijfsmodel mogelijk gemaakt, dat niet alleen het probleem van het weggooien van het afval oplost." zegt Nicola Privato, Global Operations and Technical Director, DNV GL - Business Assurance. 

"Aangezien consumenten graag duurzame producten willen kopen en bedrijven, zelfs grote merken, bereid zijn om hieraan bij te dragen, kan de opbrengst van deze producten gebruikt worden om de schoonmaak van de oceaan verder te financieren. Echter, voordat consumenten deze producten aanschaffen, willen zij de zekerheid hebben dat het gebruikte plastic ook echt uit de oceaan afkomstig is.

Vertrouwen scheppen bij de consument

Het is voor bedrijven erg moeilijk de consument te laten zien welke inspanningen ze doen op het gebied van het milieu. Om dit probleem aan te pakken en vertrouwen te creëren in de circulaire plastic economie, werken The Ocean Cleanup en DNV GL samen.

“Om onze klanten het vertrouwen te geven dat onze producten inderdaad gemaakt zijn van plastic afkomstig uit de Great Pacific Garbage Patch, hadden we steun nodig van een gerenommeerde en onafhankelijke derde partij. Daarom zochten we contact met een toonaangevende certificerende instelling zoals DNV GL. Met de nieuwe standaard hopen we dat consumenten meer vertrouwen hebben in de producten van The Ocean Cleanup die binnenkort onthuld worden", aldus Leonardo Avezzano, Head of Valorization bij The Ocean Cleanup. 

De standaard is door DNV GL ontwikkeld. De auditoren van DNV GL volgen het plastic op verschillende manieren. Van de eerste controle van de materiaalintegriteit tijdens de winning op het water tot het observeren van de verwerking aan land en het volgen van alle bewegingen in het vervolg van de waardeketen. Hierdoor is het mogelijk om echt te controleren dat het product gemaakt is van teruggewonnen plastic uit een bepaalde zee of rivier. Het verificatieproces maakt het teruggewonnen plastic volledig traceerbaar, zodat de klant zelf de authenticiteit kan verifiëren. 

Beschikbaar voor elke organisatie

De standaard is beschikbaar voor elke organisatie die teruggewonnen plastic wil laten certificeren. Organisaties dienen eerst de eisen van de standaard te bestuderen. Vervolgens moet de organisatie processen implementeren die aan de standaard voldoen. Als organisatie kunt u er zelf voor kiezen om de hele waardeketen of alleen bepaalde onderdelen daarvan laten certificeren. Deze beslissing dient voor aanvang van het certificatieproces te worden genomen. 

Wilt u meer informatie over de certificering van teruggewonnen plastic producten?

Foto: The Ocean Cleanup

 

Waarom DNV?

Ervaar DNV's unieke auditaanpak: Risk Based Certification

 

Whitepapers downloaden

Meer tips over normen? Download de whitepapers

 

Trainingsaanbod

Bekijk ons trainingsaanbod.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u de DNV nieuwsbrief al? Schrijf u nu in!