Skip to content

Chain of custody standaard voor plastic afkomstig uit oceanen en rivieren.

De door DNV ontwikkelde standaard biedt een best practice om de herkomst en authenticiteit (Chain of Custody) van plastic te certificeren en vertrouwen op te bouwen in nieuwe producten die van hergebruikt plastic gemaakt zijn.

Dagelijks komen 8 miljoen stukken plastic in onze oceanen terecht. Het verwijderen van plasticafval uit oceanen en rivieren is dan ook een van de grootste uitdagingen op milieugebied. Deze schoonmaakacties zijn van gigantische omvang en vereisen baanbrekende technologieën en grootschalige inzet van middelen. Bovendien is het winnen van het plastic uit oceanen en rivieren slechts de eerste stap in het aanpakken van een van de grootste bedreigingen voor de wateren van onze wereld.

De standaard 

De Chain of Custody standaard voor plastic afkomstig uit oceanen en rivieren, stelt eisen om de traceerbaarheid en integriteit van teruggewonnen plastic uit de oceaan te garanderen. Met certificatie kan worden bewezen dat er aan de eisen voldaan wordt.  Organisaties kunnen met vertrouwen de herkomst van het materiaal delen en aantonen dat het na de extractie van het plastic op een specifieke locatie niet vermengd wordt met andere materialen.

De standaard omvat drie belangrijke onderdelen:  

 • Integriteit van het materiaal: Het plastic materiaal dat uit de oceaan of rivier verzameld is, wordt niet gemengd met andere grondstoffen voordat het tot een nieuw product getransformeerd wordt.
 • Traceerbaarheid: Locatie, integriteit, massa en gebruik van het plastic wordt traceerbaar gemaakt van het begin tot het eind, als onderdeel van een nieuw product.  
 • Systematische aanpak: Een managementsysteem dat de volledige traceerbaarheid van de materiaaleigenschappen in de supply chain mogelijk maakt.

DNV heeft de standaard in samenwerking met The Ocean Cleanup ontwikkeld, die als eerste de standaard heeft toegepast om de oceaan van plastic te ontdoen. Elke organisatie kan de nieuwe standaard toepassen en zich laten certificeren.

De voordelen

Met de certificering kunt u…

 • bewijs leveren van de herkomst en authenticiteit (materiaalintegriteit) van uw plastic, gecertificeerd door een onafhankelijke partij;
 • het teruggewonnen plastic onderscheiden van minder serieuze spelers;
 • iedereen de mogelijkheid bieden om het plastic te traceren naar de plek waar het gewonnen is;
 • een niveau van transparantie creëren waardoor klanten erop kunnen vertrouwen dat hun aankopen echt bijdragen aan de schoonmaak van de oceanen, meren en rivieren.  

Hoe kunt u zich laten certificeren?

Wanneer uw organisatie de juiste processen heeft geïmplementeerd om te voldoen aan de criteria van de standaard en u voldoet aan de scope voor het teruggewonnen plastic, kan DNV het plastic certificeren. Deze productcertificering levert het bewijs dat het teruggewonnen plastic afkomstig is uit een aangegeven specifieke oceaan of rivier, niet is vermengd met andere materialen en het herwonnen materiaal gebruikt wordt in een nieuw product, mocht dit het uiteindelijke doel zijn. 

Om de herkomst van het plastic te traceren en de integriteit van het materiaal te garanderen, omvat de scope de volledige supply chain en levenscyclus:

 • Vangst en extractie 
 • Transport en sortering
 • Recyclen en testen
 • Productie en verzending

Op basis van de locatie en de complexiteit van de supply chain zullen de auditoren van DNV fysieke audits, visuele inspecties en digitale hulpmiddelen combineren om de gegevens te verzamelen die nodig zijn om de traceerbaarheid en authenticiteit van het teruggewonnen plastic te certificeren.

Wilt u meer informatie over de certificering van de chain of custody van teruggewonnen plastic?

 

Waarom DNV?

Ervaar DNV's unieke auditaanpak: Risk Based Certification

 

Whitepapers downloaden

Meer tips over normen? Download de whitepapers

 

Trainingsaanbod

Bekijk ons trainingsaanbod.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u de DNV nieuwsbrief al? Schrijf u nu in!

Snel & eenvoudig

Offerte aanvragen