Skip to content

Gezond en veilig werken loont

Op 12 maart 2018 heeft ISO de nieuwe norm voor gezond en veilig werken (G&VW) gepubliceerd: ISO 45001. Volgens Arjan Veldkamp van certificeringsinstelling DNV GL – Business Assurance sluit de nieuwe norm perfect aan op de voor de beton- en staalbouwsector gangbare ISO 9001 en 14001 normen. De ISO 45001 is bovendien allesbehalve een ‘administratief spook’ en levert bedrijven zelfs geld op.

‘De tijd van dikke handboeken die in een kast staan te verstoffen, is voorbij, zeker als het gaat om de nieuwe ISO-normen’. 

Nederland wordt gedicteerd door wetten, regels en normen. “Dat is nu eenmaal de realiteit en het worden er alleen maar meer”, stelt Veldkamp. “Voor bedrijven is het belangrijk dat ze beheersbaar zijn en overzichtelijk blijven. De tijd van dikke handboeken die in een kast staan te verstoffen, is echter voorbij, zeker als het gaat om de nieuwe ISO normen. ISO 45001 vervangt de OHSAS 18001 en heeft als officiële titel: ‘Managementsystemen voor gezond en veilig werken – Eisen met richtlijnen voor gebruik’. De norm beschrijft aan welke eisen een bedrijf moet voldoen om het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van medewerkers continu te verbeteren.”

Grip

ISO 45001 helpt bedrijven grip te krijgen op de werkomstandigheden. Veldkamp: “Bedrijven die al vertrouwd zijn met het gestructureerd denken – dankzij ISO 9001 en ISO 14001 – kunnen met ISO 45001 hun organisatie nog verder professionaliseren. De norm dwingt bedrijven continu te verbeteren door duidelijke doelstellingen te formuleren, op te volgen en risicoanalyses uit te voeren. Zo worden de knelpunten in kaart gebracht en acties op touw gezet om deze te verbeteren. Dat gebeurt dankzij ISO 45001 gestructureerd in plaats van losse flodder acties zonder opvolging. Het is bovendien een hulpmiddel voor het management om optimaal overzicht te behouden op de gestructureerde verbeteringen die plaatsvinden.”

Zelf Verantwoordelijk

Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het opzetten van de processen conform ISO 45001, vervolgt Veldkamp. “Ze zullen zelf de processen in kaart moeten brengen, risicoanalyses moeten uitvoeren en een continu verbeterplan moeten opstellen om de werkomstandigheden voor de medewerkers te verbeteren. Wij komen vervolgens langs om bedrijven te toetsen.” DNV GL is een wereldwijd opererend Noorse certificeringsinstelling met alleen al in Nederland meer dan duizend medewerkers. “We certificeren bedrijven op basis van internationale standaarden en bekijken en adviseren tijdens een audit wat eventueel beter of slimmer kan.” 

Volgens Veldkamp heeft ISO de laatste jaren enorme stappen gemaakt. “Papier is vandaag de dag alleen maar een hulpmiddel om in het geval van de ISO 45001 de visie en structurele verbeteringen vast te leggen en te borgen. De richtlijnen zijn dynamisch en vragen een grote participatie en betrokkenheid van de medewerkers zelf. Juist zij moeten het gevoel krijgen dat door het uitvoeren van gestructureerde (proces)verbeteringen de werkomstandigheden erop vooruit gaan. Het verhoogt de veiligheid, verbetert de gezondheid en dat leidt uiteindelijk tot minder ziekteverzuim en een hoger welzijn. Gemotiveerde medewerkers presteren nu eenmaal beter. Een win-win”, besluit Veldkamp.

Download nu de whitepaper 'Migratiegids van OHSAS 18001 naar ISO 4500'

Wilt u als organisatie de overstap maken van OHSAS 18001 naar ISO 45001? Download hier de whitepaper 'Migratiegids van OHSAS 18001 naar ISO 45001'.

Download whitepapers 216x36

Wilt u meer informatie over ISO 45001?

Neem dan een kijkje op een van de volgende pagina's:


Bron: Beton en Staalbouw, Roel van Gils

  Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel een offerte ontvangen?

  Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief

 

Waarom DNV?

Kies de juiste certificerende instelling

 

Unieke auditmethode

Next Generation Risk Based Certification

 

Training

Bekijk het volledige trainingsaanbod [dnvba.nl]