HACCP Training Level 3: HACCP teamleden & Leidinggevende
Borging, implementatie en onderhoud van het HACCP-systeem voor leidinggevende, kwaliteitsmedewerkers en HACCP teamleden. De training sluit aan op de eisen van BRCGS Food, IFS Food en FSSC 22000.
Het zijn van kwaliteitsmedewerker, leidinggevende en HACCP teamlid van een productiebedrijf brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Je bent de oren en de ogen van het bedrijf als het gaat om voedselveiligheid. In deze training behandelen we de HACCP systematiek en lopen we stapsgewijs door de verantwoordelijkheden die je hebt in uw rol als het gaat om voedselveiligheid.
Wat kunt u verwachten?
De training is interactief en sterk praktijkgericht. Deelnemers worden uitgedaagd om actief deel te nemen. Belangrijkste punten worden visueel samengevat op een flip-over met duidelijke tekeningen. De training stimuleert deelnemers om praktisch en logisch te redeneren en biedt heldere uitleg over de HACCP-systematiek. Daarnaast wordt gewerkt met eigen HACCP-documentatie en formulieren uit de organisatie, zodat de inhoud optimaal aansluit bij de dagelijkse praktijk.
Om de training volledig af te stemmen op de organisatie, worden vooraf de wensen en behoeften besproken en worden relevante documenten verzameld die tijdens de training worden gebruikt.
Leerdoelen
Na afloop van deze training:
- Kunt u de stappen en principes van HACCP uitleggen en toepassen op de processen binnen uw organisatie.
- Kunt u een gevarenidentificatie en risicoanalyse opstellen, waarin u chemische, fysische, microbiologische en allergene gevaren identificeert en risicowaarde kunt toekennen.
- Kunt u het verschil en de relatie tussen HACCP, TACCP (Food Defense) en VACCP (Food Fraud).
- Kunt u samenwerken als lid van een HACCP-team, als leidinggevende of als kwaliteitsmedewerker, waarbij u begrijpt wat uw taken en verantwoordelijkheden zijn:
- bijdragen aan de risicoanalyse en maatregelbepaling
- opstellen en onderhouden van HACCP-documentatie
- valideren, verifiëren en actualiseren van het HACCP-plan
- signaleren en beoordelen van wijzigingen en afwijkingen
- voorbereiden op en begeleiden van interne en externe audits
- Kunt u de voedselveiligheid gerelateerde vereisten uit de voedselveiligheidsstandaarden (BRCGS Food, IFS Food en FSSC 22000) uitleggen en toepassen binnen uw werkomgeving.
- Weet u welke vormen van documentatie vereist zijn voor monitoring, verificatie en validatie, en u kunt deze correct bijhouden en beoordelen.
- Begrijpt u wat voedselveiligheidscultuur inhoudt en kunt actief bijdragen aan een positieve cultuur binnen uw afdeling of team.
- Kunt u afwijkingen signaleren, registreren en corrigerende en preventieve maatregelen voorstellen en opvolgen.
- Weet u hoe u moet handelen wanneer zich voedselveiligheidsrisico’s voordoen, inclusief de te nemen acties en communicatie.
- Bent u op de hoogte van het belang van continu verbetering van het HACCP-systeem en u kunt bijdragen aan periodieke evaluatie, actualisatie en risicoherziening.
- Bent u zich bewust van uw rol in het voorkomen van besmetting, het bewaken van voedselveiligheid en het ondersteunen van een sterke voedselveiligheidscultuur.
Extra voordelen
- De training wordt afgestemd op uw praktijk, met gebruik van praktijkvoorbeelden en eigen werkinstructies en documentatie zoals de gevaren en risicoanalyse.
- U oefent met voorbeelden uit uw eigen bedrijf en krijgt persoonlijke feedback van ervaren trainers.
Voor wie is deze training bedoeld?
Alle medewerkers die de HACCP systematiek en de wijze van implementatie binnen uw eigen bedrijf willen of moeten begrijpen om hun functie goed te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan kwaliteitsmedewerkers, leidinggevende, management leden en HACCP teamleden.
Instroomniveau
Instroomniveau HACCP Level 2 of vergelijkbaar is vereist.