ATEX & IECEx Certificering voor mechanische apparatuur (Niet-elektrische apparatuur)

Van de basisvoorwaarde voor de opslag van technische dossiers, tot technische ondersteuning bij de voorbereiding van het technisch dossier en een volledige certificering van de eenheidsverificatie op vrijwillige basis.

De aanpak voor mechanische (niet-elektrische) apparatuur verschilt van de conformiteitsbeoordelingsroute voor elektrische apparatuur.

Onder ATEX 2014/34/EU wordt de meeste niet-elektrische apparatuur gedekt door een eigen verklaring van overeenstemming van de fabrikant van de apparatuur. De fabrikant moet doorgaans een verzegeld technisch dossier indienen bij een aangemelde instantie, dat gedurende 10 jaar wordt bewaard. Volgens IECEx is een eigen verklaring geen goedgekeurde conformiteitsbeoordelingsroute en is een volledige beoordeling door een IECEx-certificatie-instelling vereist. 

Zowel fabrikanten als eindgebruikers vragen in toenemende mate om een grotere betrokkenheid van door derden geaccrediteerde certificatie-instellingen bij het conformiteitsproces.

Technische eisen

Certificering van mechanische (niet-elektrische) apparatuur vereist een evaluatie van de potentiƫle ontstekingsbronnen van de apparatuur (gedefinieerd door EN 1127) door het uitvoeren van een grondige beoordeling van het ontstekingsgevaar (gedefinieerd door EN 13463-0 in overgang naar ISO/EN 80079-36.) De norm bevat een aanbevolen formaat voor de beoordeling van het ontstekingsgevaar dat door de fabrikant moet worden gebruikt.

De beoordeling van het ontstekingsgevaar omvat zowel de normale werking als verwachte storingen en zeldzame storingen. Na identificatie van de risico's van de apparatuur is het noodzakelijk migrerende maatregelen te nemen of ontsteking te voorkomen door erkende beschermingsconcepten toe te passen op de ontstekingsbronnen (zoals die welke in de EN 13463-serie en ISO/EN 80079-37 worden beschreven).

Zone van beoogd gebruik Te controleren storingswijzen
Zone 0           Zeldzaam, verwachte storing en normale werking
Zone 1          Verwachte storing en normale werking
Zone 2     Normale werking


Na voltooiing van de ontwerpfase van de apparatuur en de beoordeling van het ontstekingsgevaar, samen met de toepassing van alle vereiste risicobeheersmaatregelen en beschermingsconcepten, moet de fabrikant de passende conformiteitsbeoordelingsroute kiezen. 

Er is een technisch dossier nodig dat als onderdeel van het proces moet worden samengesteld.

Vereiste inhoud van het technisch dossier

  • Algemene beschrijving van de apparatuur;
  • Ontwerp- en fabricagetekeningen;
  • Ontstekingsgevarenbeoordeling (volgens de eisen van de relevante norm, gewoonlijk EN 13463 of ISO 80079-36);
  • Technische Documentatie die de normen definieert die zijn gebruikt om de conformiteit aan te tonen en het bewijs daarvan documenteert (gewoonlijk een conformiteitsverklaring en checklist voor de toegepaste normen).
  • Berekeningen, metingen en resultaten van eventueel uitgevoerde tests, samen met kalibratiegegevens voor testapparatuur.

Verwante richtlijnen, regelingen en normen

ATEX-richtlijn - 2014/34/EU (die de oorspronkelijke ATEX-richtlijn 94/9/EG vervangt). IECEx - Het IEC-systeem voor certificering volgens normen voor apparatuur voor gebruik in explosieve omgevingen.

IEC/EN 60079-0Algemene vereisten
IEC/EN 60079-1VuurvastEx d2GD Gb Db
IEC/EN 60079-2DrukEx p2GD Gb Db
ISO/EN 80079-36Algemene eisen (mechanische apparatuur)
ISO/EN 80079-37Constructieve veiligheidEx c2GD Gb Db
Controle van ontstekingsbronnenEx b2GD Gb Db
Vloeistofonder-
dompeling    
Ex k2GD Gb Db


Ons aanbod

DNV biedt een scala aan diensten, van de basisvereiste voor de opslag van technische dossiers tot technische ondersteuning bij de voorbereiding van het technische dossier en volledige certificering van eenheden op vrijwillige basis. Deze omvatten:

  • Opslag van technische dossiers - ATEX 2014/34/EU;
  • Opslag van technische dossiers met vrijwillige volledigheidscontrole en beoordeling van de ontbrandingsrisico's - ATEX 2014/34/EU;
  • Volledige certificering (controle van de eenheid) - ATEX 2014/34/EU Bijlage IX;
  • IECx-certificering van niet-elektrische apparatuur;
  • Technische ondersteuning.

Onze IECEx Certification Body en ATEX Notified Body diensten worden afgegeven door DNV Product Assurance AS in Oslo, Noorwegen.

  Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel een offerte ontvangen?

  Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief

 

Waarom DNV?

Kies de juiste certificerende instelling

 

Unieke auditmethode

Next Generation Risk Based Certification

 

Trainingsaanbod, onder andere Lead Auditor, Intern Auditeren

Bekijk het volledige trainingsaanbod