Skip to content

Wat zijn de alternatieven voor een HACCP certificaat?

HACCP stopt per 1 januari 2021. Wellicht dat u moet overstappen op een ander voedselveiligheidsschema, wat zijn de alternatieven?

Een ruime uitfaseringsfase voor HACCP
Per 1 januari 2021 stopt het HACCP-certificatieschema met bestaan. Het schema zal over een periode van 3 jaar worden uitgefaseerd. Deze periode start op 1 januari 2018 en eindigt op 1 januari 2021. Vanaf deze datum is een HACCP certificaat niet meer geldig.
Door de uitfaseringsperiode ruim te kiezen, is er voor u, als HACCP gecertificeerde organisatie, voldoende tijd om de overstap te maken naar een ander schema op het gebied van voedselveiligheid.

De alternatieven voor uw HACCP-certificaat

Als gecertificeerde organisatie kunt u het voedselveiligheidsniveau binnen uw organisatie continu blijven borgen. Er zijn diverse alternatieven voor uw huidige HACCP-certificaat, te denken aan:

 • ISO 22000,
 • BRC (GFSI-geaccepteerd),
 • Global Markets Program,
 • IFS (GFSI-geaccepteerd), 
 • FSSC 22000 (GFSI-geaccepteerd).  

  Vanuit DNV GL verwachten wij dat de meest voorkomende overstap van HACCP certificering allereerst naar ISO 22000 certificering zal zijn. Organisaties die verder willen groeien of die aan de retail leveren, kunnen vervolgens modulair overstappen naar FSSC 22000. Een ISO 22000 gecertificeerde organisatie voldoet voor 1/3 aan het FSSC 22000-schema. 
 • Offerte aanvragen? -216x36

Welk voedselveiligheidsschema voor uw organisatie het meest geschikt is, hangt af van uw situatie:

 • Denk bijvoorbeeld aan: welke plaats heeft uw levensmiddelenbedrijf in de 'keten'?
 • Welke groeiambitie heeft uw organisatie?
 • Wat is de omvang van uw organisatie?
 • Levert uw organisatie aan de retail? Een GFSI-geaccepteerd schema is hier van belang.

Op dit moment heeft u nog voldoende tijd om een geschikte keuze te maken voor een alternatief schema, voordat HACCP als certificatieschema verdwijnt op 1 januari 2021. Wij raden u aan uw keuze in overleg met uw Lead Auditor te maken, zij zijn immers bekend met uw organisatie. Voor vragen over het effect van de uitfasering van het HACCP-schema voor uw organisatie, verwijzen wij u door naar uw Lead Auditor. Voor verdere inhoudelijke vragen, kunt u terecht bij onze collega’s van de afdeling Technical via technicalbenelux@dnvgl.com

Lees hier het nieuwsbericht: 'HACCP certificatie stopt per 1 januari 2021'

 

Waarom DNV?

Ervaar DNV's unieke auditaanpak: Risk Based Certification

 

Whitepapers downloaden

Meer tips over normen? Download de whitepapers

 

Trainingsaanbod

Bekijk ons trainingsaanbod.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u de DNV nieuwsbrief al? Schrijf u nu in!