Safety Culture Ladder 2.0
De nieuwe versie van de Safety Culture Ladder (SCL), die op 1 september 2023 is verschenen, is op verschillende punten verbeterd. En sinds 1 januari 2024 kunnen organisaties gecertificeerd worden voor SCL 2.0.
Overgangstermijn: Voor als u al gecertificeerd bent
Heeft u in 2023 of daarvoor het certificaat behaald? Dan blijft uw huidige certificaat voorlopig geldig. Voor de overstap naar SCL 2.0 hanteren we een overgangstermijn. Dit jaar kunt u zich laten (her)certificeren voor zowel SCL 1.0 als SCL 2.0. DNV voert tot 1 september 2024 (her)certificatie audits uit tegen versie 2016, hierna worden alleen nog (her)certificatieaudits uitgevoerd tegen de nieuwe versie. Periodieke audits tegen de oude versie kunnen nog worden uitgevoerd tot 1 januari 2028. Vanaf 1 januari 2028 zijn alleen de certificaten geldig die afgegeven zijn op basis van SCL 2.0, of eventuele latere edities.
- Na 1 september 2024 voert DNV geen hercertificerings- en initiƫle audits meer uit tegen de SCL 2016. Periodieke audits worden na die tijd nog wel uitgevoerd.
- De overgangsperiode voor certificaten afgegeven op SCL 1.0 geldt t/m 31 december 2027. Tijdens deze periode blijven SCL 1.0 certificaten geldig.
- Bij een tussentijdse overgang naar SCL 2.0 wordt er een initiƫle audit uitgevoerd op SCL 2.0.
- Vanaf 1 januari 2025 mogen geen certificaten meer worden verstrekt op basis van de oude versie.
- Vanaf 1 januari 2028 is alleen SCL 2.0 nog van toepassing.
Uitstel van de VIA-eis
De aanscherping van de VIA-eis van Trede 2 naar Trede 3 wordt uitgesteld tot 1 juli 2026, in plaats van de eerder gecommuniceerde datum 1 januari 2025.
Verdiep u meer in SCL 2.0 met de training Normkennis Safety Culture Ladder
Een goed begrip van de achtergronden, criteria en eisen is voor allen die betrokken zijn bij de implementatie van de SCL essentieel. Enerzijds om het niveau op de ladder te kunnen vaststellen, anderzijds om verbeteringen in gang te zetten, om een hoger niveau te bereiken.
Zo gaat u tijdens de training onder andere aan de slag met de volgende onderwerpen: belangrijke begrippen van de SCL, management veilig gedrag, inspecties versus observaties en eisen, criteria en auditorrichtlijnen in de praktijk. Na het volgen van de normkennis training bent u in staat de eisen, criteria en richtlijnen van de veiligheidsladder te interpreteren en toe te passen. Interesse? Meld u direct aan via deze link.
Certificeren tegen de Safety Culture Ladder?
Wist u dat de Safety Culture Ladder geschikt is voor alle organisaties? Hoewel de norm ooit is bedacht door ProRail, is de SCL 2.0 eenvoudig te implementeren in alle typen organisaties. Het behalen van een Safety Culture Ladder certificaat heeft voor uw organisatie meerdere voordelen. Met deze certificering toont u aan dat uw organisatie werk maakt van veiligheid en dat uw veiligheidscultuur constant in ontwikkeling is. Daarnaast geldt dat niet alleen voor uw eigen organisatie, maar voor organisaties in de gehele keten, dus ook uw opdrachtgevers, hoofdaannemers en leveranciers. Benieuwd wat DNV voor u kan betekenen? U leest het hier.
Wilt u meer informatie?
Heeft u vragen? Neem contact op met Barry van Wijngaarden via +31 (0) 6 22 69 54 65 of stuur een mail naar barry.van.wijngaarden@dnv.com.