Skip to content

De Veiligheidsladder heet voortaan Safety Culture Ladder

Versterk uw veiligheidsbewustzijn met de Safety Culture Ladder.

De Veiligheidsladder die sinds 2012 door ProRail wordt gebruikt, is uitgegroeid tot een breed inzetbaar instrument waarbij organisaties ook het veiligheidsbewustzijn kunnen toepassen in hun manier van werken. Nu heeft de norm ook een naamswijziging ondergaan.

Begin 2020 is de naam van de Veiligheidsladder gewijzigd in Safety Culture Ladder. De naamswijziging is ontstaan doordat de norm ook internationaal steeds meer gebruikt wordt. Om een eenduidige naam te communiceren heeft NEN gekozen voor de Safety Culture Ladder. 

Naast de naamswijziging zijn er ook een aantal kleine wijzigingen in de productnamen doorgevoerd. Hieronder de wijzigingen:

  • SCL Original – (Veiligheidsladder) Bij een SCL Original certificaat wordt elk jaar een 100% audit uitgevoerd.
  • SCL – Bij een SCL-certificaat wordt er in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd en in jaar 2 en jaar 3 een vervolgaudit van 40%.
  • SCL Light – (SAQ+) Bij een SCL Light wordt in het eerste jaar een audit van 40% gedaan. In jaar 2 en jaar 3 wordt het actieplan gecheckt.
  • Approved Self Assessment – (SAQ) De Approved Self Assessment is een zelfevaluatie die door de organisatie zelf wordt uitgevoerd. Wij controleren of dit procesmatig uitgevoerd wordt zoals afgesproken. 

Welk product van de Safety Culture Ladder heeft u nodig?

Wanneer u aan de Safety Culture Ladder moet voldoen, wordt dit door uw opdrachtgever gevraagd. Dit doen zij via een risicomatrix op deze pagina. Weet u niet welke optie u nodig heeft? DNV GL kan alle opties uitvoeren. Neem contact met ons op via het contactformulier en wij helpen u graag bij het maken van uw keuze.

Voordelen Safety Culture Ladder 

Voor sommige organisaties wordt SCL-certificering verplicht, maar ook als de certificering niet verplicht is, ervaart uw organisatie hier veel voordelen aan.

  • Het allerbelangrijkste voordeel is het terugdringen van onveilige situaties waardoor er minder incidenten plaatsvinden;
  • Het aantoonbaar maken van veilig en bewust werken met de houding en het gedrag als uitgangspunt;
  • Daarnaast is het een sector-overkoepelend instrument dat een integrale benadering van veiligheid bevat.

Lees hier meer over de Safety Culture Ladder.

 

Waarom DNV?

Ervaar DNV's unieke auditaanpak: Risk Based Certification

 

Whitepapers downloaden

Meer tips over normen? Download de whitepapers

 

Trainingsaanbod

Bekijk ons trainingsaanbod.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u de DNV nieuwsbrief al? Schrijf u nu in!