5 vragen over de nieuwe ISO normen: de transitieregeling en de noodzaak over te stappen

Welke zaken moet u als gecertificeerde ISO-organisatie geregeld hebben vóór 15 september 2018?

Vanaf 15 september 2018 is het zover, dan zijn alle ISO 9001:2008 en ISO 14001:2004 certificaten niet meer geldig. Wij vroegen Albert Zwiesereijn, technical operations manager bij DNV GL, een aantal vragen over de transitieregeling.

Whitepaper Handleiding ISO 9001:2015

Download hieronder de Whitepaper Handleiding ISO 9001:2015. In dit document krijgt u per hoofdstuk uitleg over de belangrijkste wijzigingen.

Download whitepapers 216x36

1. Organisaties hebben nog ruim een jaar om over te stappen, is er nog genoeg tijd?

Organisaties hebben nog maar een aantal maanden de tijd om in bezit te komen van een ISO 9001:2015 of ISO 14001:2015 certificaat. Er kan gedacht worden dat men nog voldoende tijd heeft voor de overstap. Dit is niet het geval, de resterende maanden zijn inclusief voorbereiding, de overgangsaudit eventuele opvolging van bevindingen, technische check door DNV GL, doorlooptijden van de certificaatuitgifte, certificaatverwerking en uitgifte aan u als klant.

2. Wanneer moet de transitieaudit gepland worden, om er voor te zorgen dat organisaties
vóór 15 september een ISO certificaat hebben volgens de nieuwe 2015 versie?

De transitie vindt normaal gesproken plaats tijdens een reguliere audit, vandaar dat vanaf nu elke audit in principe een overgangsaudit moet zijn. Zoals gezegd hebben organisaties nog maar een aantal maanden de tijd. En eigenlijk dienen de overgangsaudits in principe afgerond te zijn voor 15 juni 2018, rekening houden met een termijn van 13 weken om eventuele bevindingen op tijdig op te lossen. Er zullen redenen zijn om die deadline niet te halen maar dat betekent wel een risico gezien een kortere tijd voor het oplossen van bevindingen, de verwachte drukte in volle planningen en doorlooptijden in certificaatuitgifte.

3. Wat gebeurt er als een organisatie niet vóór 15 september 2018 is overgestapt?

Op het moment dat de deadline van 15 september 2018 is gepasseerd en er geen certificaat is uitgegeven tegen de 2015 versie, is een organisatie op dat moment (tijdelijk) certificaat-loos. Het ISO certificaat is dan vervallen, gezien de verloopdatum van de ISO 9001:2008 norm en de ISO 14001:2004 norm.

4. Zijn er zaken waar organisaties die later overstappen rekening mee moeten houden?

Ik wil organisaties op het hart drukken om zo snel mogelijk de lead auditor te contacteren voor een transitieaudit. We verwachten een grote drukte. Daarnaast moet er rekening gehouden worden, dat een organisatie officieel niet meer gecertificeerd is. Het is dan niet meer toegestaan dit als organisatie extern uit te dragen en uitingen te gebruiken die aangeven dat de organisatie gecertificeerd is.

5. Ik wil als organisatie direct de overstap maken, welke actie moet ik ondernemen? Wat is de eerste stap?

U moet als eerste uw lead auditor attenderen dat u de overstap wilt maken en de transitieaudit wil inplannen. De lead auditor zal u als klant verzoeken om de ISO-transitiechecklist in te vullen. Dit document hebben we in deze nieuwsbrief voor u beschikbaar gesteld. In dit document geeft u als klant zelf aan of alle documentatie aanwezig is om de overstap te maken. Op basis van deze transitiechecklist kan de lead auditor beoordelen of tijdens de volgende audit de implementatie beoordeeld kan worden.

Vragen over de nieuwe ISO normen?

Wij staan u graag telefonisch te woord via 010-2922700 of per e-mail via certificatie@dnvgl.com. Alle informatie vindt u ook op www.dnvgl.nl/nieuweISO.

Waarom DNV?

Ervaar DNV's unieke auditaanpak: Risk Based Certification

Nieuwsbrief

Ontvangt u de DNV nieuwsbrief al? Schrijf u nu in!