Skip to content

Heeft 2020 kwaliteit geleverd?

In deze column blikt trainer Matthijs Dierick kort terug op het afgelopen jaar. Op welke wijze hebben de ISO-normen handvatten gegeven die u in 2020 heeft kunnen gebruiken?

Nou, 2020 was een heel bijzonder jaar. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één onder u is die kan stellen dat het afgelopen jaar geen bijzonderheden bevatten en dat u rustig verder hebt kunnen gaan met waar u mee bezig was.

Handvatten & ISO-normen

Ik denk dat de ISO-managementsysteemnormen een aantal mooie handvatten hebben gegeven die u afgelopen jaar heeft kunnen gebruiken:

  • Leverde de COVID-19-pandemie alleen maar risico’s op? Ik denk dat het ook kansen voor een aantal van u heeft geboden (elk nadeel heb zijn voordeel).
  • Wie van u heeft alle veranderingen die u het afgelopen jaar heeft doorgevoerd, kunnen voorzien? Weinigen, denk ik. U heeft moeten ‘dealen’ met een ongeplande verandering en u heeft met de consequenties om leren gaan.
  • Werkprocessen zijn veranderd, thuiswerken blijkt best wel te kunnen.
  • Plannen zijn aangepast.
  • Mensen hebben met nieuwe technieken leren werken.
  • Managers hebben traditioneel toezicht moeten loslaten.
  • Enzovoort.

COVID-19

De COVID-19-pandemie heeft verschrikkelijk ­huisgehouden en is voor sommige branches rampzalig geweest. Andere branches sponnen er garen bij. Maar positief bekeken:

  • Mensen hebben zich razendsnel moeten én kunnen aanpassen aan nieuwe manieren van werken.
  • Organisaties moesten improviseren. Dat was niet altijd makkelijk, maar ze zijn er goed doorheen gekomen.
  • Er is een nieuwe visie ontstaan op werk: thuiswerken kan vaker en makkelijker dan gedacht. Reizen is niet altijd nodig; er zijn genoeg technologieën die kunnen bijdragen aan goede communicatie.
  • Veel (niet alle) mensen kunnen omgaan met vrijheden, iets wat managers nooit van hen verwacht hebben.
  • We hebben geleerd dat we elkaar moeten en kunnen aanspreken op ongewenst gedrag (zoals afstand houden en mondkapjes dragen) en dat gaat eigenlijk best wel goed. Zou u dat niet breder door kunnen zetten in uw organisatie?

2021

De COVID-19-pandemie kunnen we alleen aan wanneer iedereen meewerkt. En laat dat nou ook een les zijn voor bedrijfsvoering en het leveren van goede producten en diensten. Iedereen heeft daar een rol in, van hoog tot laag. Van hoog tot laag moeten we met elkaar kunnen communiceren en elkaar ook aanspreken op ongewenst gedrag (dat komt ook op alle niveaus voor). Werkafspraken hoeven niet in beton gegoten te zijn; COVID-19 heeft laten zien dat we in staat zijn die starre werkwijzen van de ene op de andere dag los te laten en dat zaken dan toch nog best goed lopen. Niet allemaal: daar moet nog eens naar gekeken worden.

Laten we kracht, flexibiliteit en inzet van alle medewerkers van de organisatie in deze moeilijke tijd omarmen en meenemen naar 2021. Laten we 2020 beschouwen als een leerzaam jaar. Dat het onvoorspelbare toch kan gebeuren en dat je de grootste hindernissen als organisatie kunt overkomen. De nare zaken die 2020 heeft opgeleverd kunnen we beter wel onthouden en nadenken over hoe wij hier in de toekomst mee omgaan. Ik wens u een gezond, succesvol en leerzaam 2021 toe.

Wilt u alle columns van Matthijs lezen?

Lees hier alle columns van Matthijs. 

Download hier het boekje met alle columns van Matthijs van 2020. 

 

  Remote Audits

Remote Audits

Wat is een remote audit? En hoe werkt dit? Lees hier meer over remote auditeren.

  Online training

Online training

Wilt u een training volgen vanaf een locatie die u goed uitkomt? Volg dan een online training.

 

Offerte aanvragen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

 

Waarom DNV?

​“Safeguarding life, property and the environment” is de missie van DNV. Het managen van risico’s is de specifieke expertise van DNV.

 

Video: Remote auditeren

Bekijk hier de video over de mogelijkheden met Remote Auditeren.

 

Klantcases

Waarom kiezen klanten voor DNV?