DNV breidt scope als UKCA-erkende instantie uit

DNV is aangewezen als beoordelingsinstantie voor de Britse regelgeving inzake drukapparatuur en is bezig met een aanvraag voor explosieveilige certificering zoals Atex en certificering van bouwproducten.

Toen het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verliet, volgden er wijzigingen in de regelgeving. Voor fabrikanten die producten op de Britse markt verkopen, betekent dit dat zij nu moeten voldoen aan de Britse wetgeving en de door het Verenigd Koninkrijk ontworpen normen. Een nieuwe UKCA-markering zal de CE-markering vervangen voor de meeste categorieën producten als een ticket to trade in het Verenigd Koninkrijk.

De UKCA-regeling (UK Conformity Assessed) is actief sinds 1 januari 2021; in de meeste gevallen is er een overgangsperiode waarin de CE-markering blijft bestaan tot 31 december 2022 om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen. In het geval van medische hulpmiddelen is deze overgangsperiode langer, namelijk tot 30 juni 2023.

"Wij raden fabrikanten aan nu al te beginnen met de voorbereiding van de overgang naar UKCA. Hoewel de technische eisen grotendeels gelijk blijven aan die van CE-markering, moet een beoordeling worden uitgevoerd door een UKCA Approved Body. DNV is al een Approved Body voor drukapparatuur en is in een vergevorderd stadium van aanvraag voor andere soorten producten. Preregistratie is nu beschikbaar om ervoor te zorgen dat de toegang tot de markt niet wordt verstoord, of u nu importeert naar of exporteert uit het Verenigd Koninkrijk," zegt Otto Hughes, Global Product Assurance Manager bij DNV.

Voor producten die bestemd zijn voor verkoop op zowel de EU-, EER- als Britse markt, is het mogelijk om conformiteitsbeoordelingen voor zowel UKCA als CE in één project te combineren.

DNV heeft 250 specialisten op het gebied van product assurance in 20 landen met competentie op het gebied van de nieuwe wijzigingen in de regelgeving in het VK, evenals regelingen voor toegang tot andere belangrijke wereldmarkten.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de UKCA-markering? Kijk op deze pagina.
Wilt u direct contact met een van onze medewerkers? Dit kan via 010 29 22 826 of mail naar pa@dnv.com.