Skip to content

Operation Clean Sweep (OCS) – managementsysteem tegen het verlies van plastic pellets

Implementeer maatregelen om het verlies van plastic pellets in de gehele waardeketen te voorkomen.

Wanneer plastic pellets, vlokken en poeders in ongeschikte omgevingen zoals rivieren en oceanen terechtkomen, zijn ze moeilijk terug te vinden. Het is daarom van cruciaal belang om dit te voorkomen en grondstoffen te behouden die anders verspild zouden worden tijdens de productie-, conversie-, transport-, terugwinnings- en vernietigingsfasen. Om de toename van microplastics in het milieu effectief aan te pakken, is het essentieel om de preventie-inspanningen te intensiveren. 

Wat is de OCS-norm (Operation Clean Sweep)? 

Het verlies van plastic pellets is de op één na grootste bron van primaire microplastics in het milieu. Operation Clean Sweep is het antwoord van de plasticindustrie op de publieke bezorgdheid over plasticvervuiling in mariene milieus.  Certificering volgens de OSC-standaard (Operation Clean Sweep) is een vrijwillig initiatief om maatregelen ter voorkoming van verlies van plastic pellets in de kunststofindustrie aan te moedigen en te harmoniseren. Het managementsysteem is ontwikkeld door de vereniging van European Plastics Converters (EuPC) en PlasticsEurope, de vereniging van kunststoffabrikanten in Europa.   Onbedoeld verlies van kunststof pellets, vlokken en poeders kan zich voordoen in alle stadia van een waardeketen, daarom stelt de OSC-norm eisen aan het managementsysteem die alle stadia bestrijken.    De norm is van toepassing op alle pellet verwerkende faciliteiten. Dit omvat productie, samenstellen, masterbatching en conversie van kunststoffen, evenals transport en logistiek. Naast de kernvereisten van de OCS-norm heeft elke fase van de waardeketen een aanvullende module met specifieke vereisten.   

Voordelen van certificering 

Het OCS-certificeringsschema definieert de ‘best practices’ om verlies van kunststof pellets te voorkomen. Met deze standaard heeft de kunststofindustrie samengewerkt met beleidsmakers in de EU en daarbuiten om de vereisten te harmoniseren en controleerbare verbintenissen aan te gaan. Het uiteindelijke doel is dat er geen plastic pellets verloren gaan.    De OCS Europe certificatievereisten bestaan uit een aantal kernvereisten en specifieke vereisten. Kernvereisten zijn procedures, beoordelingsstappen, managementsysteem, opleidingsvereisten en gerelateerde kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) die gemeenschappelijk zijn voor alle onderdelen van de waardeketen.  Specifieke vereisten zijn gerelateerd aan elk onderdeel van de waardeketen (bijv. kunststofproductieproces, masterbatching, compounding en conversieprocessen) met sectormaatregelen, KPI's en potentiële doelstellingen.   Voordelen van certificering zijn onder andere: 
  • Betrokkenheid aantonen voor het welzijn van het milieu, voor de veiligheid van werknemers en voor bedrijfscontinuïteit. 
  • Er blijft meer materiaal over als waardevol product in plaats van dat het afval wordt, waardoor de procesefficiëntie verbetert.  
  • Organisaties verbeteren hun ecologische voetafdruk en kunststoffen worden uit het milieu gehouden, inclusief waterwegen en oceanen. 
  • Verbetering van het milieu-imago van de organisatie, wat steeds belangrijker wordt om investeerders en gekwalificeerde werknemers aan te trekken. 
  • Erkenning in de markt als duurzame toonaangevende speler in de kunststofindustrie. 

Wilt u meer informatie?