Skip to content

Certificering van arbeidsdeskundigen

Een arbeidsdeskundige is een persoon die in opdracht van derden vaststelt in hoeverre iemand arbeidsgeschikt is en wat de arbeidsmogelijkheden voor deze persoon zijn.

De NEN beheert het schema voor het certificeren van arbeidsdeskundigen. DNV heeft een licentieovereenkomst met de NEN en is bevoegd om het certificaat arbeidsdeskundige af te geven. Een persoonscertificaat van DNV wordt in de markt gezien als betrouwbaar en internationaal herkenbaar. 

Waarom het certificaat arbeidsdeskundige?

Certificering is waardevol en belangrijk. Als gecertificeerd arbeidsdeskundige toont u aan dat u deskundig bent op het gebied van arbeids(on)geschiktheid en uw deskundigheid ook onderhoudt. Die professionaliteit is eerst en vooral belangrijk om uw klanten goed te kunnen helpen. Daarnaast zorgt certificering voor onderscheidend vermogen, de titel arbeidsdeskundige is immers niet beschermd. Certificering geeft opdrachtgevers en werkgevers houvast bij het kiezen van een goede arbeidsdeskundige. Zij halen een professional in huis, wiens kwaliteit onafhankelijk is aangetoond en geborgd door certificering.

Initiële certificatie arbeidsdeskundige 

Bent u de afgelopen twee jaar niet gecertificeerd geweest als arbeidsdeskundige? Dan kunt u zich bij DNV aanmelden voor initiële certificering. U moet hiervoor een aantal documenten bij ons aanleveren. Vul uw gegevens hier in, dan ontvangt u van ons een e-mail met alle benodigde informatie betreffende het opsturen van de juiste documentatie.

Indien uw dossier akkoord is, zal DNV u certificeren. Vervolgens zullen wij de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) informeren over uw certificaatnummer en de ingangsdatum van het certificaat.

Hercertificatie arbeidsdeskundige

De eisen met betrekking tot uw (her)certificering staan in de Certificatieregeling Arbeidsdeskundige en het interpretatiedocument. Het interpretatiedocument is een toelichting en verduidelijking van het reglement certificering. Het is opgesteld door het College van Deskundigen om interpretatieverschillen te minimaliseren.

Op de website www.arbeidsdeskundigen.nl staat alle arbeidsdeskundige gerelateerde kennis gebundeld. Ieder NVvA-lid heeft hier een profiel en kan het eigen certificeringsdossier bijhouden. Om toegang te krijgen tot uw profiel en uw certificeringsdossier, kunt u zelf een wachtwoord aanvragen op de website van de NVvA

Voor hercertificatie moet u een aantal documenten aanleveren. Vul uw gegevens hier in, dan ontvangt u van ons een e-mail met alle benodigde informatie betreffende het opsturen van de juiste documentatie.

Kosten voor certificering

De kosten voor certificering bedragen € 150 per jaar. Het certificaat is vier jaar geldig. U ontvangt jaarlijks een factuur. Een van de voorwaarden om gecertificeerd te worden en te blijven, is een tijdige betaling.

 

Certcheck

De geldigheid van door DNV uitgegeven persoonscertificaten kan worden geverifieerd via onze website www.certcheck.nl.

Downloads

 

Reglement certificering Arbeidsdeskundigen

 

Interpretatiedocument Versie 03

 

Certificatieovereenkomst arbeidsdeskundigen

 

Reglement Klachten Bezwaar Beroep

 

Werkgeversverklaring

 

Verklaring niet gecertificeerd

 

Hercertificatie vereisten voor Arbeidsdeskundigen

 

ECTS UserGuide

Links

 

NEN arbeidsdeskundigen