Transformatordag 2021

25e editie van de Transformatordag 2021
De Transformatordag wordt jaarlijks georganiseerd door CenTram, het DNV kenniscentrum voor Transformatoren, en DNV's Energy Academy. Bijna honderd deelnemers vanuit veertig verschillende bedrijven, zoals energieproductie-, transmissie- en distributiebedrijven, industrieën, railvervoerbedrijven, fabrikanten, dienstverleners en adviseurs deelden hun kennis, wisselden ervaringen uit en breidden en passant hun netwerk uit.  


 New Component Mischa Vermeer 2021
Na ruim 8 jaar verantwoordelijk te zijn geweest voor het programma van de Transformatordag en 5 jaar als dagvoorzitter te hebben opgetreden, heeft Jos Wetzer het stokje overgedragen aan Mischa Vermeer. 

Peter Vaessen artikel Dit jaar stond de Transformatordag in het teken van het 25-jarig jubileum. Bij een jubileum past het om even terug te kijken, daarom gaf prof. ir. Peter Vaessen een terugblik over de voorspellingen die hij op de eerste Transformatordag in 1994 gedaan heeft. Niet alle voorspellingen kwamen uit, maar wel de voorspelling dat er meer elektrische energie gebruikt zou gaan worden, dat het elektriciteitsnet complexer zou worden en dat er meer diverse soorten van transformatoren ontwikkeld zouden gaan worden. De verwachting is dat de trend van meer vermogenselektronica en DC zich nog verder zal ontwikkelen.


Een breed scala aan onderwerpen zijn de revue gepasseerd. De betrouwbaarheid van transformatoren werd onder de loep genomen door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van integrale online monitoring, maar ook middels de ervaringen omtrent de demontage en analyse van een bijna gefaalde energie transformator. De internationale goeroe op het gebied van gas in olie analyses, dr. ir. Michel Duval, heeft de dag verrijkt middels een toelichting op de laatste ontwikkelingen omtrent DGA-interpretatie technieken aan de hand van diverse “Duval”-driehoeken en pentagonen.  


marktplaats 2021  Ook dit jaar stond duurzaamheid hoog op de agenda. De deelnemers werden geïnspireerd om meer na te denken over een circulaire manier van transformator management, waarbij nieuwe werkwijzen en berekeningen werden gepresenteerd om CO2-uitstoot te reduceren. Daar kunnen isolatievloeistoffen niet bij achter blijven, en een nieuwe op de markt gebrachte volledig biologisch afbreekbare vloeistof blijkt zeer aantrekkelijk te zijn, om een hogere vermogensdichtheid te realiseren terwijl de vloeistof het milieu minder belast dan reguliere isolatie vloeistoffen. Dat sluit goed aan bij de observatie van Rory Leich, die onderzocht heeft dat transformatoren veel hoger cyclisch belast kunnen worden dan nu gebruikelijk is, zonder noemenswaardig aan levensduur in te boeten. Het blijkt dat transformatoren zeker HOT zijn omdat ze zo in de belangstelling staan, maar dat ze qua temperatuur best wat HOTTER mogen!  


Sprekers Han en Mark 2021-2De 25e editie van de Transformatordag hebben we, onder leiding van prof. dr. ir. Han Slootweg (directeur asset management Enexis) en Mark Wilkinson MSc (CTO van Royal Smit Transformers), afgesloten met een interactieve discussie over de toekomst van de transformator en de transformator markt, waarbij een nadrukkelijke oproep is gedaan aan transformator beheerders om deel te nemen aan innovatieve transformator ontwikkelingen om zo sneller verbeteringen toe te kunnen passen. 


marktplaats buitenlucht 2021
Ook dit jaar was de marktplaats goed bezet. Kabel Meet Techniek-Services B.V., Shell, Nynas NV, Vaisala GmbH, OTM-Projectadvies, GMC-Instruments Nederland B.V., Vandentempel, Merford Noise Control B.V. en Royal SMIT Transformers waren dit jaar van de partij. De stands werden druk bezocht en er was zelfs in de buitenlucht nieuwe techniek te bewonderen.


De Transformatordag mocht zich verheugen in enthousiaste deelnemers en positieve reacties. DNV staat van harte open voor uw wensen en ideeën voor de volgende editie van de Transformatordag. Indien u suggesties heeft, neem dan vooral contact met ons op. Wij kijken erg uit naar een 26e editie van de Transformatordag in 2022.    

reacties deelnemers 2021 Enkele reacties van deelnemers:

"Prima dag om te netwerken"
"Volgend jaar weer!"
“Uitstekende uitwisseling van tranformator kennis- en ervaringen. Direct toepasbaar in de praktijk. Een echte jubileumdag met terug- en vooruitkijken.”
"Transformatoren en de transformatordag verbinden."
“Weer de moeite waard en voor herhaling vatbaar!”

Heeft u meer informatie nodig?

 

Programma Transformatordag 2021

Download het programma

 

Deelnemers & sprekers Transformatordag 2021

Download het overzicht

 

BIO sprekers Transformatordag 2021

Download BIO sprekers

 

Evaluatieformulier Transformatordag 2021

Download het evaluatieformulier