Impressie Kabeldag 2023

Thema 2023: Versnelling van de energietransitie met behoud van betrouwbaarheid
Kabeldag 2023

Na een paar jaar uitstel vanwege corona was het dan donderdag 30 november 2023 eindelijk weer zover en heeft de Kabeldag plaatsgevonden, traditioneel gehost door DNV. Ook dit jaar was het met circa 140 deelnemers, 12 interessante presentaties en 17 stands op de ‘Marktplaats’ weer 'n succesvolle dag. 

Vragen stellen - Kabeldag 2023Bijna iedereen die interesse heeft in energiekabels en alles wat daarmee samenhangt was aanwezig (of had aanwezig willen zijn) op deze kabeldag. Want interesse in het onderwerp kabels is wat alle aanwezigen op deze dag met elkaar verbond. En behalve het technisch-inhoudelijke deel van deze dag is het juist ook deze verbinding, het netwerken en het vinden van mogelijkheden voor samenwerking, wat deze kabeldag traditioneel zo mooi en succesvol maakt. Dat is dan ook de reden waarom er tijdens de corona periode niet voor is gekozen dit evenement in virtuele vorm doorgang te laten vinden, maar het uit te stellen totdat bij elkaar komen weer mogelijk was.

Het thema voor deze Kabeldag: “Versnelling van de energietransitie met behoud van betrouwbaarheid” is gekozen omdat iedereen vandaag de dag inziet dat het elektriciteitsnetwerk een cruciale rol speelt in de energietransitie. En daarbinnen niet op de minste plaats de energiekabels. Wat de rol van de energiekabels is en wat dit betekent voor de betrouwbaarheid van de energievoorziening en de kabelverbindingen zelf is, vanuit verschillende rollen, toegelicht door 'n mix van experts vanuit de netbeheerders, de fabrikanten, service verleners en universiteiten. De onderwerpen varieerden van zaken die we de laatste jaren flink hebben zien veranderen tot nieuw gevormde samenwerkingen op innovatiegebied en ideeën voor toekomstig onderzoek. 

Voorzitter - Kabeldag 2023Nadat Peter van der Wielen (DNV & TU/e), mede namens de organisatie door de DNV Energy Academy, na een korte inleiding de dag in handen had gegeven aan de dagvoorzitter Frank Jacobs (DNV), werd deze de dag door Frank verder op enthousiaste wijze in goede banen geleid en de aandacht van het publiek van spreker naar spreker geloodst. Diverse onderwerpen kwamen in de ochtend aan bod. Van Target Grid 2045, de rol van kabels in de internationale energietransitie, de uitdaging van de energietransitie voor de netbeheerders en de mogelijkheden tot het beter benutten van kabelsystemen.

Marktplaats - Kabeldag 2023Tijdens de pauzes in de ochtend en middag en tijdens de lunch was er voor alle deelnemers uitgebreid de tijd om de verschillende Marktplaats stands te bezoeken en te netwerken.

In de middag kwamen onder andere de onderwerpen 2GW 525 kV DC programma, het verkorten van de doorlooptijd van kabelprojecten, Smart Cable Guard innovatie en het versterken van het elektriciteitsnet zonder nieuwe kabels aan bod.Netwerken - Kabeldag 2023

En er waren natuurlijk weer veel mogelijkheden om met oude bekenden bij te praten, nieuwe mensen te ontmoeten en mogelijke samenwerkingsverbanden op te zoeken. En daar werd flink gebruik van gemaakt.

Marktplaats-3 - Kabeldag 2023

Op de marktplaats hadden veel bedrijven die iets met energiekabels te maken hebben weer flink uitgepakt met mooie nieuwe producten en services. 

 


 


We hebben de dag afgesloten met 'n informele borrel en kijken uit naar de volgende editie, gepland op donderdag 27 november 2025!


Een aantal reacties van deelnemers:  

"Mooi om te zien dat er verbinding wordt gezocht"
"De kabeldag is 'n must voor kennis en netwerk"
"A day like this connects, just like cables do"
"Volgende keer zijn we er zeker weer bij!"
"Zeer nuttig en mooie kans om de samenwerking te zoeken en vinden"

Heeft u meer informatie nodig?

Programma Kabeldag 2023

Download het programma

Deelnemerslijst Kabeldag 2023

Download het overzicht

BIO sprekers Kabeldag 2023

Download BIO sprekers