Skip to content

Wereld Normalisatiedag op 14 oktober

14 Oktober is het Wereld Normalisatiedag. Op deze dag staan de duizenden experts centraal die wereldwijd normalisatie mogelijk maken. Waarom is normalisatie belangrijk?

Elk jaar vieren de leden van de mondiale normalisatienetwerken IEC (International Electrotechnical Commission), ISO (International Organization for Standardization) en ITU (International Telecommunication Union) op 14 oktober Wereld Normalisatiedag. Op deze dag staan de duizenden experts centraal die wereldwijd normalisatie mogelijk maken. Normalisatie gebeurt in samenwerking met producenten, eindgebruikers, overheden, brancheorganisaties en adviesorganisaties. Het eindresultaat is de publicatie van de internationale normen. Ook nationale normalisatie-instituten zoals de NEN werken mee aan normalisatie.

Elk jaar heeft de Wereld Normalisatie dag een ander thema, “Standards build trust”, is het thema voor 2016.

Waarom normalisatie?

Een product of dienstverlening die gecertificeerd is volgens een (internationale) standaard, maakt aantoonbaar dat het symbool staat voor kwaliteit en veiligheid. Internationale normen zijn krachtige hulpmiddelen die universeel geharmoniseerde best practices bevatten.

DNV GL draagt bij aan normalisatie

DNV GL draagt bij aan normalisatie door deel te nemen aan de ISO werkgroep voor de nieuwe norm ISO 45001. Dit proces loopt nog. Vanuit DNV GL neemt Patrick Smink deel aan de internationale werkgroep. Ook in de ISO werkgroep voor de ISO 9001:2015 had DNV GL een vertegenwoordiger. Namens DNV GL heeft Bastiaan Poldermans zitting genomen in de internationale ISO werkgroep. De ISO 9001:2015 is inmiddels afgerond en in september 2015 definitief gepubliceerd.

Internationale normen:

 • maken het mogelijk (omdat ze gelijke en overal geldende specificaties bevatten) dat producten, diensten en technologieën van verschillende verkopers op elkaar aansluiten;
 • ondersteunen interoperabiliteit en compatibiliteit; 
 • verschaffen een solide basis voor het ontwikkelen van innovaties;
 • faciliteren markttoegang voor nieuwe producten;
 • garanderen dat landen, organisaties, toezichthouders en onderzoekers niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden, door de geharmoniseerde best practices.

  Internationale normen verhogen efficiëntie

  Internationale normen zijn cruciaal voor het verhogen van de efficiëntie. Door efficiënt te werken wordt het mogelijk processen zodanig in te richten dat er producten en diensten worden ontwikkeld van optimale kwaliteit. Efficiëntie wordt steeds belangrijker omdat wereldwijde uitdagingen als duurzaamheid en financiële onzekerheid organisaties noodzaken tot het behalen van betere resultaten met minder verspilling. Het doel van Wereld Normalisatie Dag is daarom ook meer bewustwording te kweken voor het grote belang van normalisatie in globaliserende economieën.

  Over DNV GL

  DNV GL helpt organisaties om de prestaties van hun organisatie, producten en diensten, medewerkers en stakeholders te waarborgen door middel van certificering, verificatie, assessment en training. Vanuit zo’n 350 kantoren in meer dan 100 landen ondersteunen onze medewerkers u bij de beheersing, verbetering of vernieuwing van uw bedrijfsvoering. DNV GL heeft wereldwijd meer dan 80.000 managementsystemen gecertificeerd. Dit maakt DNV GL tot een van de grootste certificerende instellingen ter wereld.

  Normenoverzicht

  Bekijk hieronder het volledige overzicht met alle normen waar u audits voor kunt laten uitvoeren door DNV GL.

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Trainingsaanbod

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm implementeren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Lijst met door DNV gecertificeerde organisaties

Gebruik de database om DNV certificaten te verifiëren.

 

Certificatiebeeldmerken

Download hier uw certificatiebeeldmerken.

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.

 

Contact

Heeft een vraag voor ons?