Skip to content

Stichting RHGD Reddingshonden traint op voormalige DNV-locatie

Stichting RHGD Reddingshonden was onlangs twee zondagen te gast op het voormalige DNV-terrein aan de Energieweg in Groningen voor een gebouwentraining.

GRONINGEN, Nederland, 18 juli 2023 – RHGD Reddingshonden zoekt naar vermiste personen in Nederland, maar ook in het buitenland wanneer nodig. Hun recente grote inzet was in het door aardbevingen getroffen gebied in Turkije. De meeste van RHGD’s missies zijn bij het grote publiek niet bekend, en betreffen zoekacties naar vermiste kinderen, dementerende ouderen of personen met psychische problemen.

20230718 RHGD 1 770x349p

Hoewel de reddingsteams van de RHGD voornamelijk buiten worden ingezet - of het nu gaat om het zoeken naar slachtoffers in rampgebieden of vermiste personen in landelijke en stedelijke omgevingen - trainen ze ook op indoor locaties zoals kantoren, fabrieken, scholen en slooppanden. Binnen zijn de luchtstromen onder invloed van ventilatiesystemen en al dan niet openstaande ramen anders dan buiten. Omdat reddingshonden afhankelijk zijn van hun reukzin, zorgt dit voor leerzame puzzels die de honden en geleiders samen moeten oplossen.

20230718 RHGD 2 385x594pEen van de dagen werd er samen getraind met de Vlaamse Reddingshonden (VRH), waar RHGD ook mee heeft samengewerkt tijdens de inzet in Turkije. Het team was onder de indruk van de verrassende mogelijkheden op de DNV-locatie. Het terrein, bestaande uit kantoren, technische ruimtes en loodsen, bood tal van verstopplekken voor de oefenslachtoffers van het Rode Kruis. De honden en geleiders kwamen voor meerdere uitdagingen te staan bij het uitwerken van moeilijke geurstromen en oriëntatie. Dat vraagt om een intense samenwerking tussen hond en geleider, onder tijdsdruk. Alle teams hebben fantastisch gewerkt en veel leermomenten opgedaan.

DNV is trots dat we op deze manier een klein steentje kunnen bijdragen en RHGD deze unieke en waardevolle trainingsmogelijkheid hebben kunnen bieden. We kijken terug op een geslaagde training en fijne samenwerking.

Lees hier meer over stichting RHGD: RHGD Reddingshonden