Skip to content

Persoonscertificaten verlengen ondanks Covid-19? Via DNV GL is het mogelijk.

Bent u in verband met uw werkzaamheden gecertificeerd, maar loopt uw persoonscertificaat binnenkort af? Dan dient deze verlengd te worden door middel van een examen. Alleen Covid-19 dreigt roet in het eten te gooien en zonder geldig certificaat kunt u niet aan de slag.

Hoewel sommige schema’s daar noodoplossingen voor hebben bedacht, heeft DNV GL al in maart aangegeven, dat er geen ruimte in de planning zou zijn voor een grote hoeveelheid examens die opgeschoven zou moeten worden. Daarnaast is het voor diverse beroepsgroepen een eis om in het bezit te zijn van een geldig certificaat om dat beroep te mogen uitoefenen. Dit is dan ook de rede dat er besloten is om persoonscertificering zo veel mogelijk door te laten gaan. Hetzij met de regels van RIVM, hetzij remote; dus op afstand met behulp van moderne communicatiemedia. 

Op afstand examineren

Allereest hebben we testen gedaan met het op afstand examineren; niet alleen theoretische, maar ook praktijkexamens zijn in een erkende examenomgeving afgenomen. Zo ook die van geaccrediteerde schema’s! Extra aandacht is besteed aan de sociale en fysieke hygiëne. Hierbij moet u niet alleen denken aan de maatregelen opgelegd door het RIVM (1½ meter), maar ook het dragen van relevante PBM’s en het omgaan met bewustwording van het risico op besmetting. Vooral de integriteit tijdens een theorie examen thuis (fraude en privacy) had nogal wat voeten in aarde: de kandidaat moet beschikken over- en goed kunnen omgaan met een computer en een smartphone. Zij melden zich via de opleider aan bij een examenbureau en krijgen een uitgebreide instructie hoe er via de browser in wordt gelogd op de site voor het theorie-examen. Door middel van een smartphone laat de kandidaat de omgeving aan de toezichthouder zien. Als deze tevreden is, kan het theorie-examen plaatsvinden. 

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen wordt – zoals gebruikelijk - in een goedgekeurd examenpracticum uitgevoerd. Echter zit de examinator tijdens het praktijkexamen veilig thuis en bedient een toezichthouder op zeer ruime afstand een camera. In geval van nood of op instructie van de examinator, kan deze toezichthouder ingrijpen. Desgewenst kan de examinator om toelichting vragen via de smartphone die - met de camera aan - op de borst van de kandidaat bevestigd is. 

Remote in de toekomst

Persoonscertificatie kan dus ook Remote conform alle geldende eisen examens uitvoeren. Inmiddels zijn daar modellen van gedetailleerde protocollen en werkinstructies voor beschikbaar. Veel examenbureaus zijn al ingericht en goedgekeurd en dus is het zeker de moeite waard om te informeren of ook uw certificaat toch kan worden verlengd. En het interessante is, dat de efficiency van remote examineren zo meevalt, dat overwogen wordt een deel van de examens zo te blijven uitvoeren. Eigenlijk dezelfde geluiden als bij het remote vergaderen. Het is pragmatisch, snel en goed uitvoerbaar en biedt vele voordelen. Dat scheelt niet alleen CO2 uitstoot, maar ook file-uren. Resultaat na de eerste bevindingen is eenzelfde mate van betrouwbaarheid en vooral: behoud van een relevant deel van de omzet. Daarnaast is de aanvraag voor ontheffingen niet zo groot als verwacht en komt de gecertificeerde beroepsgroep niet in de problemen i.v.m. uitstel van verlengen. 

Wilt u meer informatie over examens op afstand?

Neem dan contact op met John Clement via John.Clement@dnvgl.com of bel + 31 6 22 79 72 95.

Klik hier voor meer informatie over persoonscertificatie. 

  Remote Audits

Remote Audits

Wat is een remote audit? En hoe werkt dit? Lees hier meer over remote auditeren.

  Online training

Online training

Wilt u een training volgen vanaf een locatie die u goed uitkomt? Volg dan een online training.

 

Offerte aanvragen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

 

Waarom DNV?

​“Safeguarding life, property and the environment” is de missie van DNV. Het managen van risico’s is de specifieke expertise van DNV.

 

Video: Remote auditeren

Bekijk hier de video over de mogelijkheden met Remote Auditeren.

 

Klantcases

Waarom kiezen klanten voor DNV?