De resultaten van de laatste Espresso-enquête zijn binnen en deze resultaten willen wij graag met u delen. Deze keer keken we naar de risico's en kansen voor organisaties met een energiemanagementsysteem, dat is gecertificeerd volgens ISO 50001. In welke hoofdstukken van de ISO 50001 komen de meeste bevindingen voor en welke onderdelen zorgen voor de meeste problemen bij gecertificeerde organisaties?
Waarmee worstelen organisaties tegenwoordig? Wat zijn de kwesties die organisaties de meeste hoofdbrekens bezorgen en op welke gebieden zouden de aandacht en de verbeteringsinspanningen daarom gericht moeten zijn? Lees onze bevindingen en kom meer te weten.
Deze Espresso-analyse is gebaseerd op audits die DNV in 2021 en de eerste helft van 2022 heeft uitgevoerd voor de certificering van energiemanagementsystemen volgens ISO 50001. In totaal bevat de database meer dan 5.000 auditbevindingen van meer dan 500 DNV-klanten wereldwijd.
Wat zijn de belangrijks resultaten van deze analyse?
Aangezien ISO 50001 een relatief nieuwe norm is met strenge technische eisen, kan naleving voor sommigen een echte uitdaging zijn.
Secties 6 'Planning' en 9 'Beoordeling van prestaties' zijn de meest genoemde oorzaak van klachten, goed voor de helft van de top 10 bevindingen en non-conformiteiten. Veel organisaties zouden meer middelen moeten investeren in de uitvoering van punt 6.3 "Energiebeoordeling", aangezien dit centraal staat in een doeltreffend energiebeheersysteem.
De bevindingen inzake 9.1 "Monitoring, meting, analyse en evaluatie van de energieprestaties en het EnMS" geven aan dat veel organisaties baat kunnen hebben bij investeringen in betrouwbaardere meetapparatuur en de analyse van de verzamelde gegevens.
2,5% heeft problemen met punt 10.2 "Continue verbetering" - waar het bewijs van continue verbetering van de energieprestaties een vereiste is om de certificering te behouden.
Benieuwd naar alle resultaten in het onderzoek?
Bekijk op deze pagina alle inzichten van het onderzoek.
Zelf aan de slag met de auditbevindingen bij uw organisatie?
Auditbevindingen geven u inzicht in waar u uw verbeterinspanningen op kunt richten. Download onze whitepaper en ontdek 10 tips om met auditbevindingen om te gaan. Werk aan de weg naar continue verbetering!