Klanten eisen duurzamere supply chains

Het DNV GL klantenpanel - Viewpoint - heeft onderzoek gedaan naar duurzaam ketenbeheer. Duurzaam ketenbeheer staat steeds hoger op de agenda van bedrijven als gevolg van de toegenomen vraag uit de markt.

Deze conclusie wordt getrokken uit het onderzoek. Aan dit onderzoek werkten meer dan 2.160 professionals mee, van bedrijven in verschillende sectoren in Europa, Amerika en Aziƫ. Bij het kiezen van een leverancier of het maken van aankoopbeslissingen, neemt 96% van de bedrijven duurzaamheidsaspecten mee in hun overweging. Lage milieu impact is hierbij het belangrijkste aspect (56%), gevolgd door veiligheid en gezondheid van medewerkers (51%) en economische aspecten (43%).

Wat zijn de belangrijkste redenen voor een duurzame supply chain?

Het gros van de bedrijven (80%) ervaart druk van klanten om de duurzaamheid van hun supply chain te tonen.  De druk van klanten is aanzienlijk hoger dan de vraag vanuit de overheid (33%) of externe stakeholders (7%). 

Belangrijke initiatieven

Hoewel de meeste bedrijven aangeven dat ze net zijn begonnen met het verduurzamen van de supply chain, zijn er wel concrete inspanningen. Tot dusver is het houden van een leveranciersaudit het meest voorkomende initiatief. Maar liefst 41% van de bedrijven beweert leveranciersaudits te hebben uitgevoerd in de laatste 3 jaar.  Tweederde van de bedrijven beperkt zijn activiteiten tot 1 leverancier, hierbij is geen controle van ander activiteiten in de supply chain. 

Toekomstverwachting

Bedrijven verwachten dat het van cruciaal belang is om een duurzame supply chain te hebben voor succes op de markt. Zowel als het gaat om te voldoen aan de behoefte van klanten, het krijgen van concurrentievoordeel, het verbeteren van het marktaandeel als het verbeteren van de merkreputatie. 66% van de ondervraagde bedrijven verwacht dat de duurzaamheid van hun supply chain in de komende drie jaar verbeterd wordt. 

Test uw supply chain op duurzaamheid!

Speciaal voor de deelnemers aan Viewpoint is er een tool ontwikkeld. Deze self assessment tool bestaat uit een aantal vragen over het (duurzame) inkoopproces. Na het invullen van de vragen, ontvangt u een rapport waarin u ziet hoe uw inkoopproces scoort op het gebied van duurzaamheid. De tool is tot 31 maart 2015 ook vrij te gebruiken voor al onze nieuwsbrief lezers!