Skip to content

ISO Update: ISO 45001 is vertraagd

De ontwikkeling van de ISO 45001-norm is vertraagd.

De ontwikkeling van de ISO 45001-norm is vertraagd. De eindversie zou in oktober van 2016 worden verwacht maar het wordt uitgesteld omdat de eerste versie werd afgekeurd.

Tot 12 mei jl. konden de ISO-leden stemmen over de vraag of de ISO/DIS 45001 (vervanger van OHSAS 18001) kon worden opgevolgd door een FDIS-versie, de eindversie. Deze stemming is negatief verlopen en dat betekent dat er een tweede DIS-versie moet komen.

Er waren veel opmerkingen op de DIS-versie van 12 februari 2016 en daarover is nu gestemd. De internationale normcommissie voor ISO 45001 heeft hierover van 6 tot 10 juni vergaderd. Het was niet mogelijk om deze commentaren allemaal te behandelen. De verwachting is dat de tweede DIS-versie niet eerder dan eind 2016 wordt gepubliceerd. De publicatie van de definitieve norm verschuift dan naar de tweede helft van 2017.

Een deel van de zorgen hadden betrekking op de volgende punten:
• De wijzigingen in de teksten die werden gedaan tijdens het ISO bewerkingsproces;
• De discussie en onduidelijkheid over hoe ISO 45001 kan voldoen aan de wettelijke- en andere eisen van de algemene ISO regels;
• De besprekingen over de definitie van werknemers en in welke mate andere personen worden gedekt door het Occupational Health and Safety management systeem.

Volgende stappen en wanneer komt de ISO 45001 op de markt?

De leden van de ISO 45001 werkgroep ontmoetten elkaar van 6-10 juni om de 3.000 opmerkingen op de eerste DIS versie te bespreken. Vertegenwoordigers van DNV GL hebben deelgenomen aan de vergadering namens het IIOC (Independent International Organization for Certification). De officiële mededeling na de vergadering was dat de nieuwe ISO 45001 standaard op zijn vroegst in juni 2017 kan worden vrijgegeven.

 "Het is nog steeds een beetje onzeker wanneer de ISO 45001 klaar zal zijn, maar het doel om dit voor juni 2017 te realiseren, lijkt realistisch op dit moment. We zullen de ontwikkelingen op de voet volgen en houden onze OHSAS 18001 klanten op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen.  Ons hoofddoel is om te zorgen voor nauwkeurige informatie en voor een soepele migratie van OHSAS 18001 naar ISO 45001 voor al onze klanten", zegt Patrick Smink, Global Service verantwoordelijk voor Arbo management systemen binnen DNV GL - Business Assurance.
"We gaan ervoor proberen te zorgen dat relevante materialen zoals richtsnoeren en trainingsmateriaal tijdig beschikbaar worden gesteld in overeenstemming met de ontwikkeling van de standaard."
 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Trainingsaanbod

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm implementeren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Lijst met door DNV gecertificeerde organisaties

Gebruik de database om DNV certificaten te verifiëren.

 

Certificatiebeeldmerken

Download hier uw certificatiebeeldmerken.

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.

 

Contact

Heeft een vraag voor ons?