Voor vakblad Kwaliteit in Bedrijf schrijft onze lead auditor en trainer Matthijs Dierick een column over de ISO-herziening.
ISO 9001:2015: Blinde paniek of logisch nadenken?
Veel organisaties zien de overgang van de ISO 9001:2015 als een groot struikelblok. De norm (lijkt) een andere benadering te hebben en de structuur is veranderd. Maar is dit werkelijk zo’n dramatische verandering? Denk eens logisch na: de ‘oude’ norm ging eigenlijk ook uit van risico’s, al was het niet zo specifiek benoemd (preventieve maatregelen). Onbewust bent u echter veel meer met risico’s bezig geweest. Kijk eens naar uw eigen (kwaliteit)managementsysteem: al uw procedures, werkinstructies, werkoverleggen, registraties en trainingen dienen, als het goed is maar één doel: er voor zorgen dat uw processen goed lopen.
Durf bij al deze onderdelen van uw systeem eens de vraag te stellen: ‘wat nou als we dit niet zouden hebben?’ Als u de vraag beantwoord met iets in de trant van: ‘ja, maar dan gaat dit en dit mis’ dan hebben deze tools bestaansrecht onder de nieuwe norm. Als u het nodig heeft, dan zijn hier mensen bij betrokken (uw belanghebbende partijen). Maar door uw systeem zo eens een keertje goed door te gaan, dan zult u zien dat er onderdelen ingeslopen zijn die wellicht ook op andere manieren al geborgd zijn, of die destijds heel belangrijk waren, maar nu niet meer zo. Ga geen nieuwe dingen bedenken en introduceren voordat u er zeker van bent dat dit niet al ergens geregeld is. De auditor wil graag alles op papier zien, maar het is uw systeem en niet dat van de auditor!Gebruik de overgang naar de nieuwe norm als een stofkam, en niet om uw systeem (dat waarschijnlijk hartstikke goed voor u werkt) totaal aan te passen. Nadenken over risico's doen we eigenlijk al de hele dag. Het besef dat we dat doen met eigenlijk alleen nog even komen.
Columns:
- Column 2: Weg met het kwaliteitssysteem
- Column 3: Geef de auditor eens een weerwoord
- Column 4: Leiderschap past niet in een excelsheet