Skip to content

Hydro en DNV lanceren Tag. Trace. Trust. voor duurzaam gebruik van metaal

De klanten van Hydro kunnen aankoopbeslissingen nu baseren op feiten. In samenwerking met DNV heeft Hydro een blockchain pilotproject gelanceerd waarbij productclaims aangetoond worden voor Hydro CIRCAL en Hydro REDUXA.   

“We zien dat onze klanten, en de klanten van onze klanten vragen om betrouwbare informatie die de herkomst van onze materialen en de productie documenteert.
Het doel van de pilot is het testen van een platform dat fabrikanten en merken ondersteunt om hun duurzaamheidsclaims te onderbouwen met geverifieerde gegevens. Dit stelt de fabrikanten en merken in staat om het metaal te traceren vanaf de fabriekspoorten tot aan de deur van de klant.” Aldus Bjørn Kjetil Mauritzen, hoofd Duurzaamheid bij Hydro.

De aandacht voor duurzamere producten, normen en activiteiten is de laatste jaren drastisch toegenomen. Met de enorme hoeveelheid informatie en de hoeveelheid verschillende normen is het belangrijker dan ooit om transparantie te bieden in de informatie over de kwaliteitskernmerken waarmee de klant de producten van begin tot eind kan beoordelen. Op deze manier kan de klant duurzamere aankoopbeslissingen nemen op basis van feiten en niet alleen op duurzame beloften. 

Tag. Trace. Trust.   

Hydro gaat de door blockchain aangedreven Tag. Trace. Trust. dienst, ontwikkeld door DNV, implementeren. De Tag. Trace. Trust. dienst zorgt ervoor dat iedereen direct de kwaliteit, prestaties en milieueffecten van de producten en productiemiddelen kan controleren. “In een aluminium productpaspoort, met een unieke digitale ID, dat aan het product is bevestigd worden belangrijke duurzaamheidskenmerken getoond, bijvoorbeeld of het aluminium koolstofarm is en wat voor soort afval er overblijft na gebruik”, legt Lin Jacobsen Hammer, Business Development & Sustainability Manager bij DNV, uit. 

Van grondstoffen naar een bankje in het park

In de pilotfase, werken Hydro en DNV samen met de gerenommeerde buitenmeubelmaker Vestre. Vestre gebruikt Hydro CIRCAL in geselecteerde meubellijnen. Hydro en haar klanten kunnen het aluminium en de CO2-uitstoot traceren vanaf de productie tot bijvoorbeeld een bankje in het park. De volgende stap is het evalueren van de pilotfase om erachter te komen hoe Hydro het platform kan implementeren tot een standaardmodel. Het doel is om het platform bij meerdere klanten te introduceren. 

“Deze pilot is mogelijk gemaakt door het werk dat we de afgelopen jaren in onze duurzamere merken hebben geïnvesteerd. Als gevolg daarvan kunnen we nu onderzoeken hoe nieuwe technologieën de markt en bewuste consumenten kunnen voorzien van belangrijke gegevens – gepresenteerd op een manier die zij begrijpen en vertrouwen – als onderdeel van onze agenda om duurzaamheid te stimuleren.” Aldus Jørgen Hansson, projectleider bij Hydro. 

Hydro is van plan het proefproject in 2021 uit te rollen. 

Wilt u ook aan de slag met Tag. Trace. Trust.? 

DNV kan u hierbij helpen.

  • Kijk hier voor meer informatie over de dienst
  • Vraag hier vrijblijvend een offerte aan