Energiemanagement: ISO 50001:2018 is gepubliceerd

De International Organization for Standardization (ISO) heeft onlangs ISO 50001:2018 vrijgegeven, de herziene managementsysteemnorm voor energiemanagement. De transitieperiode voor bestaande certificaten is drie jaar.

Dit betekent dat op 21 augustus 2021 alle certificaten moeten zijn omgezet naar ISO 50001:2018 om hun geldigheid te behouden. Na de transitieperiode verliezen de certificaten van de 2011-editie hun geldigheid. Certificatie-instellingen als DNV GL zijn verplicht om 18 maanden na publicatiedatum te stoppen met het uitvoeren van audits volgens ISO 50001:2011.

De herziene ISO 50001:2018-norm volgt het algemene ISO-raamwerk en de High Level Structure (HLS) voor managementsysteemnormen. Hierdoor zal de norm eenvoudiger zijn te integreren met andere managementsysteemcertificeringen, zoals ISO 9001 en ISO 14001.

Nicola Privato, Global Director Operations & Technical Services bij DNV GL – Business Assurance, zegt hierover:

“Het mondiale energieverbruik neemt toe. Voor organisaties is een zeer belangrijke rol weggelegd bij het bewerkstelligen van toekomstige duurzaamheid door middel van effectief energiemanagement en verbeterde energieprestaties. De implementatie van ISO 50001 verandert de manier waarop organisaties hun energie beheren en biedt bedrijven een aanpak met best practices om continu hun energieprestaties, duurzaamheid en bedrijfsresultaat te verbeteren. Momenteel beschikken rond de 30.000 bedrijven over een certificaat, maar we hopen dat in de toekomst meer bedrijven deze norm zullen toepassen.”

Wijzigingen in ISO 50001:2018

De twee belangrijkste doelstellingen van de herziening waren aanpassing van de norm aan de HLS en het behoud van de kernconcepten van de versie van 2011.

“Met deze nieuwe editie van ISO 50001 passen alle belangrijke ISO-normen voor managementsystemen in het gemeenschappelijke HLS-raamwerk, wat duidelijk een voordeel is voor gebruikers. In onze ogen zijn de wijzigingen in de eisen ten opzichte van de editie van 2011 bescheiden. De grootste veranderingen zijn het gevolg van de HLS, maar er zijn ook enkele veranderingen die specifiek met energie te maken hebben. Degenen die al bekend zijn met de HLS zullen de meeste maatregelen die vereist zijn om aan de nieuwe norm te voldoen gemakkelijk herkennen”, zegt Tor Gunnar Tollefsen, Global Service Manager voor managementsystemen bij DNV GL – Business Assurance.

Tollefsen vervolgt: “Drie jaar lijkt misschien een hele tijd, maar we weten dat de transitie soepeler verloopt als bedrijven zich goed voorbereiden en goed plannen, zodat een overhaast proces kan worden vermeden. We raden iedereen aan om nu al te beginnen. Raak vertrouwd met de nieuwe versie en identificeer hiaten die moeten worden aangepakt. Onze medewerkers staan klaar om u daarbij te ondersteunen.”

Starten met het implementeren van een energiemanagementsysteem?

Wilt u ook een energiemanagementsysteem implementeren in uw organisatie? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Download gratis de whitepaper 'In 10 stappen naar energiemanagement'. 

Wilt u meer weten over de transitie?

Bekijk dan de transitie pagina voor ISO 50001:2018. Hier leest u meer over de voornaamste wijzigingen in de norm.

ViewPoint onderzoek

In 2015 heeft DNV GL onderzoek onder haar klanten laten uitvoeren op het gebied van energie-efficiëntie. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in het kader van de Europese Energie Richtlijn, een Europese verordening die in 2012 van kracht is geworden. U kunt hier het onderzoek naar energie-efficiëntie lezen.

Bekijk hier onze ISO 50001:2018 trainingen 

5-daagse Lead Auditor ISO 50001:2018 (IRCA-erkend)

Trainingsaanbod

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm implementeren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.