Skip to content

Eerste verklaring Hygiënecode Bierbrouwerijen uitgereikt aan Bierbrouwerij Klein Duimpje

Er zijn steeds meer kleine bierbrouwerijen die hun bier aan lokale slijterijen leveren. Maar worden deze bieren wel op een voedselveilige manier gebrouwen? Om na te gaan of deze bieren aan alle eisen voldoen, is de Hygiënecode voor Bierbrouwerijen ontwikkeld.

Steeds meer mensen vinden het leuk om zelf een biertje te brouwen. Als amateurbrouwer kun je thuis, voor jezelf en je gasten, bierbrouwen. Sommige amateurbrouwers brouwen zo’n lekker biertje dat ze dit op grotere schaal gaan doen. Dit heeft tot gevolg dat de hoeveelheid (kleine) brouwerijen in de laatste jaren exponentieel is toegenomen.  

Wat begint als een hobby kan uitgroeien tot het samenstellen van een eigen recept en het starten van een eigen (kleine) brouwerij. Eerst wordt het bier geconsumeerd door familie en vrienden, maar als de kwaliteit goed is zien we successen waarbij deze mooie producten in de lokale slijterij of retailer te vinden zijn. Bij levering aan slijterijen of retailers gaat voedselveiligheid een steeds belangrijkere rol spelen, mede doordat bier een “ready to drink” product is. De afnemers van het bier willen ook de zekerheid dat het bier dat ze verkopen naast een goede kwaliteit ook voedselveilig is. Certificeren tegen een internationale voedselveiligheidsnorm (BRC, IFS of FSSC 22000) is voor deze kleine brouwerijen vaak moeilijk te behalen. 

Om toch naar de afnemers toe vertrouwen te creëren is er nu een mogelijkheid voor deze kleine brouwers om een voedselveiligheidssysteem te implementeren in hun brouwerij. Dit systeem is ontwikkeld op basis van de hygiënecode voor de bierbrouwerijen 2014. Deze hygiënecode is ontwikkeld door de brancheorganisatie, Klein Brouwerij Collectief, en is goedgekeurd door de NVWA. In deze hygiënecode zijn alle (voedselveiligheids)risico’s die in de brouwerijen kunnen voorkomen beschreven en tevens voorzien van adequate maatregelen waarbij de risico’s terug worden gebracht tot een aanvaardbaar niveau. Ook de traceerbaarheid van grond- en hulpstoffen en het primaire verpakkingsmateriaal dient op orde te zijn en wordt beoordeeld. 

De eerste brouwerij die dit traject met goed gevolg heeft afgelegd is Klein Duimpje uit Hillegom. Op woensdag 11 december 2019 is de verklaring overhandigd aan Erik Bouwman, directeur van “Klein Duimpje”. Erik is apetrots. "Dat wij als allereerste kleine brouwerij dit mogen bereiken, is geweldig. Het is een grote stap voor mijn bedrijf." Ook Klein Duimpje begon ooit als hobby van Erik. Inmiddels werken er negen mensen voor deze kleine brouwerij en maken zij 36 verschillende bieren. "Bijna alle winkels eisen een keurmerk wanneer je aan hen wilt leveren, zo ook Jumbo en Plus, waar wij nu al aan leveren. Slijterijketen Mitra heeft zich al als afnemer gemeld nu we de verklaring binnen hebben."

DNV GL biedt kleine brouwerijen een audit aan waarbij de implementatie van de hygiënecode voor de brouwerijen wordt getoetst. Indien deze audit positief wordt afgerond, ontvangt de brouwerij een verklaring, die 2 jaar geldig is, dat voldaan is aan de eisen die gesteld worden in de hygiënecode. Wilt u meer weten over het certificeren van uw kleine brouwerij? Of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact op via certificatie@dnvgl.com of bel onze collega's via 010 29 22 700.        


Wilt u uw bierbrouwerij ook laten certificeren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan via onze website of neem contact met ons op via 010 29 22 700.

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Trainingsaanbod

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm implementeren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Lijst met door DNV gecertificeerde organisaties

Gebruik de database om DNV certificaten te verifiëren.

 

Certificatiebeeldmerken

Download hier uw certificatiebeeldmerken.

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.

 

Contact

Heeft een vraag voor ons?