Skip to content

DNV GL reikt eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland

Nauwelijks meer dan een maand na de publicatie van de nieuwe norm, reikt DNV GL het eerste ISO 45001-certificaat uit tijdens het NEN Congres ‘De impact van de nieuwe ISO 45001’. Veiligheid en gezondheid staan centraal. Lidl Nederland maakt er werk van en wordt beloond!

Rik van Terwisga (algemeen directeur NEN), Danielle Meester (adviseur SBMC), Sophie Jaspers (Directeur HR Lidl Nederland), Harm van Oorschot (Directeur Centrale Diensten Lidl Nederland), Fred Tiebesl (Manager Health, Safety & Environment/Arbeitsschutz bij Lidl Nederland), Arjan van Heerde (Business Leader F&B DNV GL), Henk de Gooijer (Regional Food & Beverage Manager CE DNV GL)

“Het is een uitzonderlijke prestatie!” Arjan van Heerde, als Business Leader Food & Beverage namens DNV GL, vertelt wat er zo bijzonder is: “In het voorjaar van 2017 voerden wij de eerste, oriënterende gesprekken met Lidl. Men maakte ons duidelijk dat er al heel veel goed geregeld was. Daarom wilde Lidl niet volgens OHSAS 18001 laten certificeren maar meteen kiezen voor de nieuwste norm, die toen nog in ontwikkeling was. Op basis van de DIS-versie wilde men de organisatie doorlichten en het veilig en gezond werken naar een nog hoger niveau tillen. Bovendien was er de ambitie om als eerste organisatie het nieuwe certificaat te verwerven. Dat noem ik uitzonderlijk, zeker als je bedenkt dat werken volgens een standaard als deze helemaal niet gebruikelijk is in de retail en foodbranche, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bouwsector, waar arbo- en veiligheidsnormen een must zijn. Lidl geeft hiermee een sterk signaal af: veilig en gezond werken is overal en voor iedereen belangrijk en Lidl heeft haar zaken op orde! Lidl Nederland vervult nu een koplopersrol. Mogelijk zullen de andere Europese landen én vestigingen volgen.” 

Interessante inzichten
Op haar weg naar het ISO 45001-certificaat liet Lidl zich bijstaan door adviesbureau SBMC. Samen met DNV GL ontstond er een prettige driehoeksverhouding. Fred Tiebesl, Manager HSE/Arbeidsschutz van Lidl: “Zowel voor ons, de klant, als voor onze adviseur en de auditor was ISO 45001 nieuw. We hebben vaak gedrieën gespard over de interpretatie. Dat leidde tot interessante inzichten. Tot ons genoegen hebben we ook regelmatig de auditor kunnen verrassen met onze ver ontwikkelde ideeën en werkwijzen. Denk aan beleid rond inwerktrajecten, loopbaanontwikkeling en verzuimbegeleiding. Verder werken wij continu aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de distributiecentra (het in- en uitpakken van dozen veroorzaakt fijnstof). Tijdens de audits hebben we de puntjes op de i gezet en hebben we nieuwe verbeteringen kunnen doorvoeren. Zo hebben we voor de contextanalyse informatie verzameld vanuit de organisatie om deze vervolgens te delen. Daardoor is er meer begrip voor elkaar en een betere samenwerking ontstaan. Ook is het prioriteren van doelstellingen ten goede veranderd. En natuurlijk is er naar buiten gekeken. We kunnen zelf onze zaken voor elkaar hebben, maar hoe zit het met onze transporteurs en onderhoudspartijen? Er gebeurt heel wat op onze distributiecentra, waar dagelijks, 24/7, zo’n 300 medewerkers actief zijn. Het is belangrijk dat we in die hectiek omzien naar hun welbevinden. Daar worden we nog beter van!” 

De nieuwe ISO 45001 norm 

ISO 45001 is de nieuwe internationale managementsysteemnorm voor gezond en veilig werken. Op 12 maart 2018 is de nieuwe norm ISO 45001 gepubliceerd. De nieuwe norm zal in 2021 definitief de OHSAS 18001 norm vervangen. 

De volgende stappen naar ISO 45001

ISO 45001 is een belangrijke managementsysteemnorm voor gezond en veilig werken en toepasbaar voor ieder type organisatie, ook in de foodsector. NEN heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming daarvan. Ik vind het dan ook prachtig dat Lidl als eerste gecertificeerd is."

  • Rik van Terwisga, Algemeen Directeur NEN
  Transitiegids van OHSAS 18001 naar ISO 45001

Transitiegids van OHSAS 18001 naar ISO 45001

Download kosteloos de gids

  De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen

Bekijk hier de verschillen tussen OHSAS 18001 en ISO 45001

 

ISO 45001 offerte

Vraag vrijblijvend online een offerte aan

 

Normkennis training ISO 45001

Volg een Normkennis training ISO 45001 en vergroot uw kennis van de norm.