Skip to content

DNV GL investeert in waterstof innovatiecentrum

DNV GL, 's werelds grootste energie consultant en certificatie-instelling, gaat investeren in een nieuw waterstof innovatiecentrum in Groningen.

De Groningse vestiging van DNV GL gaat medio 2021 verhuizen naar de Zernike Campus, onderdeel van Campus Groningen.

DNV GL en Kadans Science Partner hebben een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een nieuw multi-tenant gebouw. Ontwikkelaar Kadans Science Partners realiseert op de Zernike Campus  “Plus Ultra Groningen”, een modern bedrijfsgebouw waar DNV GL met haar 80 energie experts, laboratoria en testfaciliteiten een van de hoofdbewoners zal zijn. Waterstofonderzoek krijgt in het nieuwe complex een prominente positie.

Expertisecentrum
DNV GL is een wereldwijd opererende organisatie in kwaliteitsmanagement, risicobeheersing en advisering , actief in de  maritieme en energiesector. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hovik (nabij Oslo) in Noorwegen. In Nederland heeft DNV GL vestigingen in Rotterdam, Arnhem en Groningen. De Groningse DNV GL vestiging heeft zich binnen de wereldwijde organisatie ontwikkeld tot hèt expertisecentrum op het gebied van toekomstige energiesystemen, duurzame brandstoffen, nieuwe technologieën en slimme energienetwerken. 

“Na meer dan 40 jaar op onze huidige locatie aan de Energieweg in Groningen waren we toe aan een volgende stap. De verhuizing naar een duurzaam gebouw met ultramoderne testfaciliteiten in een dynamisch en stimulerende campusomgeving is voor onze Groningse locatie en onze medewerkers een prachtige stap voorwaarts. We kijken er naar uit om onderdeel te zijn van het levendige eco-systeem op de Zernike Campus”, aldus Johan Knijp, country manager Nederland voor Olie & Gas in DNV GL. 

Waterstofkoploper
In de nieuwe te realiseren laboratoria en testfaciliteiten speelt de transitie naar een duurzaam energiesysteem belangrijke rol.  Knijp: “Veel van onze test- en onderzoeksprogramma’s richten zich op gebruik van duurzame gassen, bijvoorbeeld biogas en waterstof. We werken met lokale en internationale partijen aan de energiewereld van morgen. Noord-Nederland is recent door Brussel aangewezen als de eerste ‘Hydrogen Valley’ van Europa. De regio heeft alles in huis om koploper in de energietransitie te worden. DNV GL zal daar met deze investeringen nieuwe testfaciliteiten en laboratoria haar bijdrage aan gaan leveren. Een van de innovatielabs zal  worden ingericht als waterstof laboratorium. Samen met klanten wordt nieuwe technologie ontwikkeld en getest.  ”Als voorbeeld noemt Knijp: “We zijn deze onlangs gestart met een meerjarig innovatieprogramma voor toepassing van waterstof bij de productie van glas-, keramiek, staal- en steen. In het project participeren 25 partners uit binnen en buitenland en de Nederlandse overheid. Het is onze ambitie de komende jaren meer van dit soort innovatie samenwerkingsprojecten op de te gaan starten.”

Nieuwe verbindingen
In het nieuw te bouwen pand ’Plus Ultra Groningen’ is plek voor meerdere innovatieve kennisbedrijven in de energie, chemie, life sciences en big data. ‘Plus Ultra’ betekent “steeds verder”, als verwijzing naar de gedrevenheid om te blijven innoveren en verbeteren. Ontwikkelaar Kadans Science Partners realiseert een duurzaam gebouw dat ontmoetingen, samenwerkingen en kennisdeling tussen bewoners stimuleert.  Knijp: “Het innoverende concept van Plus Ultra Groningen past uitstekend bij DNV GL. De verhuizing naar de ondernemende en levendige Zernike Campus Groningen is voor DNV GL een bewuste keuze. Door ons partnerschap met New Energy Coalition en de samenwerking met Entrance, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen zijn we een belangrijk onderdeel van het dynamische ecosysteem op de campus. We kijken uit naar nieuwe ontmoetingen die het nieuwe pand en de Zernike Campus ons gaan brengen”.Over DNV GL

DNV GL is een wereldwijd opererende organisatie op het gebied van quality assurance en risk management. DNV GL heeft als doel leven, bezit en milieu te beschermen en helpt daarmee organisaties de veiligheid en duurzaamheid van hun onderneming te bevorderen. 

Wij bieden classificatie, technische zekerheid, software en onafhankelijke deskundige adviesdiensten aan de maritieme, olie- en gas-, energie- en duurzame industrie. We bieden ook certificerings-, supply chain- en datamanagementservices aan klanten in een breed scala van industrieën. Onze experts zijn actief in meer dan 100 landen en helpen klanten om de wereld veiliger, slimmer en groener te maken.