Skip to content

Certificaten in de blockchain - wat betekent dit nu echt?

Al onze certificaten zijn opgeslagen en geactualiseerd in een veilige, besloten blockchain. Hierdoor kan iedereen in een oogwenk de bevestiging krijgen dat een certificaat geldig en actueel is. Maar wat houdt het in, een blockchain?

Alle door DNV GL – Business Assurance verleende certificaten voor managementsystemen worden opgeslagen en geactualiseerd in een veilige, besloten blockchain. Daardoor kan iedereen in een oogwenk de bevestiging krijgen dat een certificaat geldig en actueel is. Omdat er veel vragen zijn over de blockchain, wat de voordelen hiervan zijn en wat het nou precies betekent, hebben we een aantal vragen gesteld aan Renato Grottola, Global Director Digital Transformation.

1. Wat is het grootste voordeel van certificaten in de blockchain?

Het voornaamste voordeel is dat certificaten veilig kunnen worden gevalideerd. Alle informatie die een certificaat bevat, wordt versleuteld en voorzien van een unieke identificatie. De gegevens worden daarna op transparante en veilige wijze in de blockchain opgeslagen. De risico’s van vervalste certificaten en oneigenlijk gebruik worden drastisch verminderd. Bedrijven kunnen hun certificaten met iedere belanghebbende delen. Ieder certificaat is voorzien van een eigen QR-code waarmee de gegevens kunnen worden opgevraagd. Iedereen kan direct de geldigheid van een certificaat controleren en door vergelijking met de gegevens in de blockchain verifiëren dat de inhoud van het certificaat niet is gewijzigd.


2. Wat zal de toekomst bieden?

We verkennen momenteel de mogelijkheden van de blockchain om een nieuw digitaal waarborgingsconcept te ontwikkelen. De supplychain zou een interessant toepassingsgebied kunnen zijn. Het gebruik van de blockchain zou daar het ongemak en de kosten van controles kunnen verminderen, terwijl de traceerbaarheid, oorsprongbepaling en authenticatie van producten wordt verbeterd. Door binnen een toeleveringsketen een digitale identiteit aan een enkel product toe te wijzen, wordt dat product specifiek traceerbaar  en kan het vanaf de oorsprong tot aan de consument worden gemonitord.

3. Hoe kan de blockchain vertrouwen scheppen?

Een blockchain is een gedistribueerd register waarin gegevens dusdanig worden opgeslagen dat ze niet meer kunnen worden gewijzigd. Dit maakt de blockchain tot een onbetwistbare bron van vertrouwen voor transacties en relevante gegevens. De informatie kan selectief worden gedeeld met alle belanghebbenden en zorgt zo voor de vereiste transparantie. Het is nauwelijks de moeite waard om de inhoud van het gedistribueerde register te veranderen. Dat zou veel te ingewikkeld, tijdrovend en duur zijn. Door een fysiek product te voorzien van een digitale identiteit, kan alle relevante productinformatie in de blockchain worden opgeslagen en veilig en betaalbaar beschikbaar worden gesteld in bijvoorbeeld de supplychain en zelfs aan de consument.


4. Wat is een blockchain precies?

Blockchaintechnologie brengt een revolutie teweeg in de wijze waarop gegevens worden opgeslagen en gedeeld. Een blockchain is een gedistribueerde database, ofwel een digitaal register, waarin door cryptografie beveiligde informatie is opgeslagen. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van computers die allemaal hun goedkeuring moeten verlenen aan een wijziging, voordat deze kan worden geverifieerd en opgeslagen. Hierdoor wordt de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van gecentraliseerde opslag beperkt.

5. Waar liggen de kansen en wat zijn de valkuilen?

Het is in een veranderlijke zakelijke omgeving van cruciaal belang om vertrouwen op te bouwen. De intrinsieke waarde van blockchaintechnologie is dat bedrijven er transparanter door kunnen worden en er vertrouwen mee kunnen scheppen. In het geval van de blockchainoplossing voor certificaten biedt de technologie een mogelijkheid tot directe verificatie door iedereen die dat wil. Dit zorgt voor meer transparantie en stelt bedrijven in staat om vertrouwen uit te stralen en op te bouwen. Blockchaintechnologie is momenteel een uiterst actueel onderwerp bij bedrijven, universiteiten en andere organisaties. Buiten de financiële sector zijn er nog niet veel oplossingen geïmplementeerd. Een mogelijke valkuil, maar tegelijkertijd een kans, is het bepalen van het juiste moment om blockchaintechnologie toe te gaan passen. Wanneer wordt het voor u een echte gamechanger?


Wilt u meer weten over onze certificaten in de blockchain? Lees dan dit artikel. 

Meer informatie

  Hoe kan u een certificaat valideren?

Hoe kan u een certificaat valideren?

Bekijk de afbeelding.