De vraag naar betrouwbare digitale informatie neemt toe. Wat kunt u verwachten? Bekijk de video.
Arjan van Heerde, DNV GL: ‘Consumenten willen garantie dat data uit de keten kloppen’. DNV GL ziet dat de vraag naar betrouwbare digitale informatie uit de keten toeneemt. “Retailers en consumenten willen meer transparantie en ze willen de garantie dat de informatie die zij krijgen klopt”, zegt Hans Groothuis. “Als certificerende instantie zien wij blockchain als een van de middelen om dit te realiseren.”
“We zien dat onze klanten op zoek zijn naar methoden om consumenten en afnemers meer transparantie en vertrouwen in de keten te geven”, zegt Hans Groothuis, manager product assurance & supplychainmanagement. “Als certificerende instantie zien wij hier een belangrijke rol voor ons weggelegd. We zijn namelijk een onafhankelijke derde partij, een trust provider. Met nieuwe technieken zoals IoT (Internet of Things), big data, advanced analytics, artificial intelligence en blockchain zijn we in staat om de betrouwbaarheid van de data in de keten te waarborgen en de traceability te vergroten.”
Digitaal vertrouwen
DNV GL startte in 2017 met het beveiligen van alle managementsysteemcertificaten met blockchain. “Onder andere met een QR-code geven we toegang tot gegevens over het certificaat die met blockchain vergrendeld zijn”, zegt Arjan van Heerde, business leader food & beverage. “Zo kun je 24/7 eenvoudig met zekerheid de authenticiteit van het certificaat vaststellen. Je ziet voor welke scope het certificaat is afgegeven, voor welke periode en voor welke locaties.” DNV GL is de enige certificerende instelling waarbij de managementsysteemcertificaten met blockchaintechnologie verifieerbaar zijn.
Blockchaintechnologie
Sinds dit jaar zet DNV GL blockchain ook in voor projecten bij klanten. Een voorbeeld daarvan is de lancering van MyStory, waarmee DNV GL al een project heeft gedraaid bij een aantal Italiaanse wijnboeren. “Met MyStory geven producenten de consumenten en de retailers inzicht in allerlei belangrijke productkenmerken uit de keten”, zegt Groothuis. “Bij wijnboeren kun je bijvoorbeeld vastleggen welke gewasbeschermingsmiddelen ze gebruiken. Bij vis kun je het temperatuurverloop registreren: van de vangst tot aan het moment dat het in het schap ligt.” Groothuis vervolgt: “Gegevens die eenmaal met blockchain zijn vastgelegd, kunnen niet meer ongezien worden gewijzigd. Zo bouw je een database op met betrouwbare gegevens uit de keten.”
Verder uitbouwen
Van Heerde zegt dat het systeem aan betrouwbaarheid wint naarmate er meer gegevens in opgenomen worden uit verschillende bronnen. “Je kunt bijvoorbeeld de chemicaliënboekhouding van de agrariër vastleggen met blockchain. Zo maak je het nóg moeilijker om middelen te gebruiken die niet zijn toegestaan.” Van Heerde verwacht dat de vraag naar meer transparantie en betrouwbare informatie uit de keten de komende jaren alleen maar verder toeneemt. “Een consument die antibioticavrij vlees koopt, wil zeker weten dat er echt geen antibiotica gebruikt is.” DNV GL blijft daarom inzetten op het aantoonbaar maken van meer transparantie, traceability en authenticiteit in de keten. Vanaf 2019 maken op blockchain gebaseerde projecten een vast onderdeel uit van het DNV GL dienstenportfolio.