Nieuwe versie van BRCGS Food Safety gepubliceerd

Bent u al begonnen met de transitie naar de nieuwe versie van BRCGS Food Safety? DNV kan u helpen bij deze transitie.

De BRC Global Standard voor Food Safety biedt organisaties een kader om de veiligheid, integriteit, legaliteit en kwaliteit van producten te beheren. Het beschrijft operationele controles voor de productie, verwerking en verpakking van voedsel en voedselingrediƫnten. Issue 9 van de BRCGS Food Safety standaard werd gepubliceerd in augustus 2022. Certificering volgens de nieuwe versie van de norm begint op 1 februari 2023. Aangezien dit een verplichte overgang is, moeten organisaties zich voorbereiden op en zich klaarmaken voor audits die daarna plaatsvinden.

Belangrijkste wijzigingen 

De belangrijkste wijzigingen in issue 9 concentreren zich rond twee kernthema's: 
  • het ontwikkelen van een voedselveiligheidscultuur 
  • opbouwen van kerncompetenties
Deze twee aandachtsgebieden vertegenwoordigen een aanzienlijk percentage van de non-conformiteiten die tijdens certificeringsaudits worden geregistreerd. Door deze lacunes aan te pakken, zorgen de veranderingen die met issue 9 worden doorgevoerd voor een steviger basis voor voedselveiligheid naarmate gedrag en processen worden verankerd. Dit versterkt en verbetert de voedselveiligheid voortdurend en beschermt de consument. Wat de voedselveiligheidscultuur betreft, vereisen de nieuwe voorschriften het bewijs van een bewuste strategie en toepassing van de voedselveiligheidscultuur.

Tijdschema voor de overgang

Audits naar issue 9 van de BRCGS Food Safety standaard beginnen vanaf 1 februari 2023.  Alle nieuwe certificeringen worden gedaan naar issue 9 van BRCGS Food Safety na 1 februari 2023. De vervaldatum en het type van de komende audit zijn echter van invloed op wanneer u moet overstappen naar issue 9. Zie onderstaande richtlijnen.  Mocht u vragen hebben over wanneer u moet overstappen, neem dan contact op met DNV.

Hoe kunnen wij u helpen? 

DNV is uw partner en werkt met u samen om de planning van uw volgende audit te bepalen, u voor te bereiden op de overgang door middel van webinars over de veranderingen en inzicht in voedselveiligheid en kerncompetenties. 

Wilt u meer lezen over de transitie? Lees hier meer over de nieuwe versie van BRCGS Food Safety.