My Story™ - Betrouwbare informatie uit de keten op basis van Blockchain

Digital Assurance op basis van Blockchain

Consumenten kijken steeds vaker naar de producten die ze kopen om erachter te komen of organisaties hun beloftes nakomen. Consumenten maar ook retailers willen meer transparantie en de garantie dat de informatie die ze krijgen uit de keten klopt. Organisaties hebben vaak moeite met het inzichtelijk maken van hun inzet en investeringen, het communiceren van de waarde achter certificeringen en labels, en het verbinden van acties aan specifieke producten. My Story™ helpt organisaties om de vertrouwenskloof tussen hun inspanningen en de zorgen van de consument te overbruggen.

Nu het consumentenvertrouwen van merken naar producten verschuift, worden organisaties niet alleen uitgedaagd om hun prestaties te beheren, maar ook om hun inzet en investeringen te koppelen aan één enkel product. Dit wordt van oudsher gecommuniceerd door middel van bedrijfsrapporten, certificaten en labels, vaak op een technische manier die voor de consument weinig betekenis of waarde heeft.  De My Story™ oplossing van DNV GL biedt organisaties een unieke kans om het authentieke productverhaal - van kwaliteit tot sociale, milieu- of ethische integriteit van een product - met geverifieerde feiten die zijn opgeslagen op een blockchain platform met consumenten te delen. My Story™ geeft elk product een uniek ID en biedt direct toegang tot het authentieke productverhaal dat geverifieerd is door DNV GL. Daarmee kan de consument via een QR-code op het product een duik nemen in de interessante en voor hun belangrijke aspecten van het product.

Waar blockchain in beeld komt

Vandaag de dag staan bedrijven onder druk om hun prestaties en de supply chain op een duurzame en transparante manier te beheren. Tegelijkertijd veranderen de supply chains door digitalisering, verandert de regelgeving en neemt de consumentenmacht toe. Dit betekent een verhoogde efficiëntiedruk, snellere reputatierisico's en een kortere levensduur van de producten. Bovendien worden ze door de consument uitgedaagd om het ware verhaal achter hun producten te delen. Hoe kunnen bedrijven hierop reageren?

Als certificerende instelling zien wij hier een belangrijke rol voor ons weggelegd. We zijn namelijk een onafhankelijke derde partij, een trust provider. Met nieuwe technologieën zoals IoT, Big Data, Advanced Analytic, Artificial Intelligence en vooral Blockchain zijn we in staat om de betrouwbaarheid van de data in de keten te waarborgen en traceerbaarheid te vergroten.

Blockchain zorgt voor de authenticiteit van de gegevens en maakt de gegevens betrouwbaar onder deelnemers die tot nu toe onbekend waren voor elkaar. Pogingen tot manipulatie van producten, bestaande gegevens of informatie binnen het gedistribueerde register wordt onmogelijk gemaakt. De oplossing die gebruikt wordt voor My Story™ is gebaseerd op een openbaar, gedecentraliseerd en gedistribueerd register dat wordt geleverd door Vechain, een toonaangevende leverancier van blockchain en partner van DNV GL. Daarnaast is Blockchain een schaalbare en betaalbare bedrijfsoplossing.

Hoe werkt My Story™?

Het op blockchain gebaseerde ecosysteem maakt het voor bedrijven mogelijk om marketingbuzzwoorden te transformeren in een waar en geverifieerd verhaal. Voor bedrijven die serieus investeren in duurzame processen en supply chain wordt het mogelijk gemaakt deze inspanningen te delen. Hierdoor kunnen ze zich onderscheiden van de minder serieuze bedrijven die zich maatschappelijk verantwoorder voordoen dan dat zij daadwerkelijk zijn.

My Story™ begint met het bepalen van het verhaal dat verteld gaat worden. Gaat het bijvoorbeeld om duurzaamheid, kwaliteit, authenticiteit, oftewel arbeidsrechten, dierenwelzijn, ecologische voetafdruk, herkomst en oorsprong, of gaat het om voedselveiligheid, traceerbaarheid, watervoetafdruk en herkomst? Daarna zal het bedrijf uit de toeleveringsketen bewijzen moeten verzamelen van de prestaties voor de gekozen kenmerken, zoals bewijzen van handelingen van mensen en machines, documenten zoals certificaten en het verzamelen of importeren van gegevens uit productiesystemen (ERP's).

Wanneer dit gedaan is gaan onze experts samen met u aan de slag om een kader op te stellen voor het documenteren van de huidige werkwijze in de supply chain, de herkomst van de gegevens en de verificatie van de gegevens, die in blockchain worden vastgelegd. Op deze manier kunnen bedrijven bedrijfsgegevens die normaal gesproken worden gebruikt voor risico beperkende maatregelen omzetten in mogelijkheden voor het opbouwen van een merk, omdat ze technische feiten omzetten in een meeslepend, emotioneel verhaal over het product, dat direct toegankelijk is voor consumenten.

Mijn Story™ als service?

Voor bedrijven die serieus werk maken van duurzame supply chain is My Story™ een middel om de bestaande vertrouwenskloof tussen leveranciers en consumenten effectief te overbruggen.
De service My Story™ zal bedrijven daarbij helpen door middel van:

Het verzamelen van gegevens;

 • Toegang tot productinformatie voor consumenten;
 • Het verstrekken van een bedrijfs- en product-ID;
 • Het productverhaal delen in de My Story™ dAPP;
 • Verificatie van activiteiten en gegevens (DNV GL);
 • Opgeslagen in blockchain (VeChain).
My Story™ is van toepassing op de supply chain van verpakte goederen. De oplossing combineert onze diepgaande industrie-expertise, fysieke onafhankelijke audits met gegevensverzameling en verificatiediensten op een door een blockchain aangedreven ecosysteem. Terwijl de ervaring van het consumentenproduct wordt verbeterd en feedback mogelijk wordt gemaakt, is My Story™ ook een krachtig middel om interne verbetermogelijkheden te faciliteren. Het analyseren van de hoeveelheid verzamelde gegevens kan:
 • De productiviteit en kwaliteitsverbeteringen stimuleren;
 • Verbeteringen detecteren;
 • De controle over de hele toeleveringsketen vergroten;
 • Wanneer er meerdere partijen aan hetzelfde ecosysteem deelnemen, kunnen de gegevens gebruikt worden om gemeenschappelijke uitdagingen voor de industrie aan te pakken

Pilotprojecten

My Story™ wordt momenteel samen met bedrijven ingezet bij projecten in verschillende regio's en industrieën, zoals:

Blockchain-aangedreven digitale zekerheidsoplossingen

We maken ook gebruik van door blockchain-aangedreven digitale zekerheidsoplossingen en ecosystemen bij:
 • Het documenteren van de reis en de versheid van 'kant-en-klare' maaltijden.
 • Het verbeteren van de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen.
 • Het opslaan en delen van alle DNV GL-Business Assurance certificaten.
 • Digitaal koolstofarm ecosysteem, dat consumenten stimuleert om proactief te zijn in het verminderen, op individueel niveau, van hun CO2-uitstoot in verband met mobiliteit.

Meer informatie

 

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Trainingsaanbod

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm implementeren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Lijst met door DNV gecertificeerde organisaties

Gebruik de database om DNV certificaten te verifiëren.

 

Certificatiebeeldmerken

Download hier uw certificatiebeeldmerken.

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.

 

Contact

Heeft een vraag voor ons?