Skip to content

HKZ-norm voor Kleine Organisaties vernieuwd

Onlangs is de HKZ-Norm voor Kleine Organisaties vernieuwd. De nieuwe norm heet: HKZ Kleine Organisaties 2021. Nederland telt op dit moment ruim 500 organisaties die gecertificeerd zijn volgens de HKZ-norm voor Kleine Organisaties. Deze organisaties hebben tot 2023 de tijd om over te stappen naar de vernieuwde HKZ-norm.

De HKZ-norm voor Kleine organisaties

Binnen de Zorg & Welzijn kennen we veel organisaties, die niet uit meer dan 10 FTE bestaan. Met de komst van de HKZ-norm voor Kleine Organisaties in 2010, werd het voor deze organisaties eenvoudiger om aan de HKZ-eisen te voldoen. De norm is specifiek ingericht op de situatie van kleine (zorg)organisaties, zo is er rekening gehouden met de beperkte capaciteit als het gaat om personeel.

Wat is er veranderd in de norm HKZ Kleine Organisaties:2021? 

De HKZ-norm voor Kleine Organisaties van 2010 is geactualiseerd. De norm is aangepast aan de laatste inzichten op het gebied van kwaliteitsdenken. Minder administreren, maar alleen vastleggen wat strikt noodzakelijk is om de zorg goed uit te voeren. Ook bevat de nieuwe HKZ-norm Kleine Organisaties:2021 bijvoorbeeld  eisen vanuit de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en ook thema‚Äôs die de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) van belang vindt. Voor een overzicht van de verschillen tussen de oude en de nieuwe norm, kunt u hier de vergelijkingstabel bekijken.  

Ruime overgangsregeling tot 5 oktober 2023 

Voor organisaties die al gecertificeerd zijn volgens de HKZ-norm Kleine Organisaties:2010 geldt een ruime overgangsregeling. Dit houdt in dat organisaties de gelegenheid hebben om tot 5 oktober 2023 over te stappen naar de nieuwe HKZ-norme Kleine Organisaties:2021. 

Transitiechecklist HKZ Kleine Organisaties:2021 

DNV heeft voor haar klanten een Transitiechecklist HKZ Kleine Organisaties:2021 opgesteld. Deze checklist helpt u bij het voorbereiden van de overgang naar de nieuwe norm. Bent u door DNV gecertificeerd volgens de HKZ-norm voor Kleine Organisaties? Vraag de transitiechecklist aan via: marcom@dnv.com.

Starten met certificering volgens HKZ Kleine Organisaties?

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Trainingsaanbod

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm implementeren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Lijst met door DNV gecertificeerde organisaties

Gebruik de database om DNV certificaten te verifiëren.

 

Certificatiebeeldmerken

Download hier uw certificatiebeeldmerken.

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.

 

Contact

Heeft een vraag voor ons?