Other sectors

Gevolgen UKAS-accreditatie voor ISO 27001 certificaten na Brexit

Blijven certificaten met een UKAS-accreditatie in Nederland geldig na Brexit?

Management Systems Certification

Op 31 januari 2020 staat Brexit gepland. Voor Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk zal dit impact hebben. Hoe zit dit eigenlijk met certificaten die onder de accreditatie vallen van UKAS, het Brits Accreditatie Instituut?

DNV GL heeft voor ISO 27001 en ISO 20000 een accreditatie bij UKAS. Wat betekent dit voor u? Heeft dit invloed op uw certificaat? Hierop kunnen wij antwoorden dat Brexit geen invloed zal hebben op de geldigheid van uw certificaat. Er zijn garanties op ministerieel niveau uitgegeven dat de EU-regelgeving 765/2008 (die het wettelijke kader voor accreditatie vormt) in de Britse wetgeving wordt overgenomen. Dit is vastgelegd in de EU Withdrawal Act. Hiermee blijft de UKAS een accreditatie-instelling en zullen zij de EA-richtlijnen van de European Accreditation (EA) blijven volgen.  

De European Accreditation heeft bevestigd dat UKAS na de Brexit lid blijft gedurende de implementatie periode tot december 2020. Na deze periode heeft EA ermee ingestemd om na te denken over wijzigingen binnen het lidmaatschap om ervoor te zorgen dat UKAS na deze datum lid kan blijven. 

Waarom heeft DNV GL gekozen voor UKAS als accreditatie-instelling?

DNV GL wilde ISO 27001 en ISO 20000 certificering snel uitvoeren onder accreditatie. UKAS was een van de eerste organisaties die deze accreditatie kon leveren.  Daarnaast heeft UKAS een grotere bekendheid in India, Japan, China en Korea.  

Wilt u de geldigheid van geaccrediteerde certificeringsinstellingen controleren? 

Om de geldigheid van geaccrediteerde certificeringsinstellingen te controleren kunt u hier kijken.

Op de website van UKAS staat meer informatie over Brexit.   


Bron: UKAS