Skip to content

Eerste openbare Food & Beverage blockchain ecosysteem stimuleert handel tussen Frankrijk en China

Onder het toeziende oog van President Xi Jinping van China en President Emmanuel Macron van Frankrijk werden de eerste Franse premium voedingsproducten door de blockchainketen gehaald. Hierbij is gebruik gemaakt van het eerste Frans-Chinese openbare B2B Blockchain Ecosysteem voor producten uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Bezoekers van de China International Import Expo in Shanghai 2019 zagen hoe premium voedingsproducten zoals Label Rouge Limousin rundvlees en Boisset wijn uit Burgundy(*) geleverd werden met een innovatieve food & beverage blockchain oplossing.

Geen twijfel meer door B2B Blockchain Ecosysteem 

Dit B2B Blockchain Ecosysteem voor Food & Beverage producten maakt het mogelijk dat inkopers en consumenten uit China sneller toegang krijgen tot Franse premium producten, zonder dat er twijfel is over de authenciteit, kwaliteit en veiligheid van het product. Dit initiatief is gezamenlijk ontwikkeld door de partners DNV GL, VeChain en ASI Group. De innovatieve oplossing combineert hun drie specifieke expertises en is een antwoord op China’s vraag naar voedselveiligheid en -kwaliteit. Ook is het een antwoord op hun vraag naar transparante handel en de traceerbaarheid van producten en supply chains.

Via dit nieuwe blockchain ecosysteem kunnen Franse producenten de waarde van hun producten onder de aandacht brengen. Zij ontwikkelen een directe en effieciënte toegang tot de Chinese markt en haar consumenten, waardoor zij op een betrouwbare en veilige manier productinformatie met hen kunnen delen.

Een betrouwbare brug tussen de Franse en Chinese markt

“We creeëren een directe en betrouwbare brug tussen Franse lokale partijen en de Chinese markt en consumenten door middel van het unieke Frans-Chinese Food & Beverage blockchain ecosysteem en de verificatie door een onafhankelijke derde partij”, zegt Mathieu Borgé, Co-founder van Foodgates, ASI Group.

ASI Group biedt kwalitatieve end-to-end logistieke, supply chain-, import- en wereldwijde handelsoplossingen die strikte naleving van lokale voorschriften vereisen, voor veilige ketenvervoer van koude producten vanuit de agri sector naar de consument.

 “In de demo versie controleren we de authenticiteit van belangrijke informatie over producenten en reis van het product. We controleren ook fysiek de aankomst van de producten, zodat consumenten op de authenticiteit kunnen vertrouwen”, zegt Sven Edgren, head of Digital Transformation, DNV GL - Business Assurance.

Vertrouwen toevoegen aan productcertificaten & productinformatie

Sven Edgren voegt eraan toe: “Voor het blockchain ecosysteem op het platform Foodgates, zetten we onze expertise in om ervoor te zorgen dat er regels worden vastgesteld voor alle producenten en hun producten. Dit zorgt voor borging van een transparant en consistent verificatieschema in de supply chain. Gebruikmakend van onze know-how over voedselveiligheid en supply chain-processen, voegen we vertrouwen toe aan productcertificaten, productinformatie en herkomst van producten. Dit kan zelfs het waarborgen van de authenticiteit van productclaims inhouden, als producenten besluiten om te kiezen voor de My Story ™ -oplossing aangeboden door DNV GL. Omdat informatie veilig in de blockchain wordt vastgelegd, kan de reis van elk product direct op transparante wijze aan de consument worden gecommuniceerd."

De VeChain Thor blockchain, gedreven door de technologie van VeChain, zorgt ervoor dat er niet met de verzamelde informatie geknoeid kan worden en dat deze voor iedereen zichtbaar en controleerbaar is. De QR-code en het NFC-identificatiesysteem maken het voor iedereen gemakkelijk om de beveiligde en beschermde informatie van elk product in te zien.

De toekomst

Op basis van deze technologie, heeft ASI Group het B2B digitale platform ontwikkeld: Foodgates, dat ernaar streeft begin 2020 live te gaan. Dit unieke inkoop- en handelsplatform dat Franse producenten en Chinese inkopers direct, sneller en veiliger met elkaar verbindt, is het eerste platform dat is gebouwd op een openbaar blockchain-ecosysteem, dankzij de technologische samenwerking met DNV GL en VeChain.

Daarna is het mogelijk voor meer Franse producenten en geleidelijk ook voor andere landen, om toegang te krijgen tot een digitaal inkoop- en handelsplatform. Ook kunnen zij eenvoudig en direct producten aanbieden aan inkopers in China en tegelijkertijd de Chinese consumenten beter te voorzien van gevalideerde, authentieke en veilig geïmporteerde producten.

Verder lezen over blockchain technologieën bij DNV GL?