Nieuw technologisch onderzoekscentrum combineert diepgaande industriële expertise met testmogelijkheden om de opschaling van waterstof mogelijk te maken
DNV, de onafhankelijke energiedeskundige en -dienstverlener, heeft vandaag zijn nieuwe technologiecentrum geopend op de Zernike campus in Groningen, een bruisend ecosysteem van onderwijs-, bedrijfs- en onderzoeksactiviteiten. De nieuwe, duurzame faciliteit is uitgerust met de nieuwste testapparatuur ter ondersteuning van DNV's onderzoek naar het decarboniseren van energiesystemen.
Het technologiecentrum zal onderzoek en technologische kwalificatie voor de energiesector bundelen rond verschillende in valshoeken, met als doel:
- het demonstreren en kwalificeren van koolstofarme technologieën
- het optimaliseren en hergebruiken van bestaande gasinfrastructuur,
- het leveren van innovatieve metrologie voor energiesystemen,
- het uitvoeren van onderzoek naar waterstof en H2-afgeleide brandstoffen
- het uitvoeren van veiligheidsanalyses en storingsonderzoeken.
De nieuwe vestiging in Groningen maakt deel uit van DNV's netwerk van technologiecentra die de eeuwenoude ervaring van de groep in de maritieme en energiesector benutten om geavanceerde technologieën voor wereldwijde transformaties te kwalificeren en toe te passen. De technologiecentra stimuleren innovatie en standaardisatie door spelers uit de industrie samen te brengen in gezamenlijke industrieprogramma's om betrouwbare richtlijnen, aanbevolen werkmethoden en normen te ontwikkelen. Dit maakt uiteindelijk de betrouwbare werking van kritieke infrastructuur en systemen mogelijk, door operationele grenzen vast te stellen en de prestaties gedurende de levensduur van olie en gas, duurzame energie en aquaculturele infrastructuur te waarborgen.
De onderzoekslaboratoria van DNV in Groningen waren al uitgegroeid tot een internationale referentie voor R&D op het gebied van waterstof, wat de aanleiding was voor de uitbreiding van de faciliteiten: "Aangezien de onderzoeks- en innovatieactiviteiten van DNV vaak in de voorhoede staan van het stimuleren van technologie en industrienormen, ook bij de opschaling van nieuwe technologieën, hebben we onze capaciteiten uitgebreid om aan de behoeften van de industrie te voldoen, legt Prajeev Rasiah, Executive Vice President Energy Systems, Northern Europe, uit. We hebben ons wereldwijde waterstofnetwerk van multidisciplinaire experts de afgelopen jaren versterkt, en we houden dit momentum vast met verschillende uitbreidingen van onze technologiecentra wereldwijd dit jaar, waaronder de opening van dit grote technologiecentrum in Groningen. Hieruit blijkt onze betrokkenheid om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en te halen en de energiesector te ondersteunen bij het wegnemen van risico's rond de implementatie van schone oplossingen voor de energietransitie."
Vandaag was de eerste van een tweedaags openingsevenement, waarbij internationale energieprofessionals bijeenkwamen voor een seminar en een netwerkbijeenkomst rond het thema "Act now: towards a secure decarbonized energy future". Deze opening bood ook DNV's wereldwijde pijpleidingdeskundigen van de verschillende technologiecentra van de groep in Groningen, Spadeadam, Oslo, Bergen en Columbus, de gelegenheid om een nieuwe publicatie te presenteren: "Repurposing onshore pipelines for hydrogen: Guiding operators through the re-evaluation process". Deze studie, bedoeld voor zowel de industrie als de regelgevers, onderzoekt de huidige normen en uitdagingen en presenteert een nieuw proces om de veiligheid en haalbaarheid van het hergebruik van aardgaspijpleidingen voor waterstof te beoordelen op basis van een strenge evaluatie.
"Aangezien waterstof een cruciaal element is om moeilijk te ontkolen sectoren te decarboniseren, verwachten we dat het tegen 2050 15% van de energiemix in Europa zal uitmaken, maar het opschalen van waterstofwaardeketens zal alleen gebeuren als we de veiligheidsrisico's en de aanvaarding door het publiek goed beheren, en dat is waar wij een rol spelen", voegt Prajeev Rasiah toe. Wij willen de energiesector helpen bij het veilig en effectief hergebruiken van pijpleidingen en wij zijn sterk betrokken bij onderzoeken, samenwerkingen en projecten om dit doel te bereiken. Samen met de industrie en de autoriteiten gaan we de uitdaging aan om gaspijpleidingen opnieuw te gebruiken voor het transport van waterstof, waardoor een belangrijke belemmering voor de schaalvergroting van waterstof als essentiële koolstofarme energiedrager wordt weggenomen".
Naast het seminar van vandaag bezochten de deelnemers de expositie "Technologieën en oplossingen voor een koolstofarme toekomst", waar technologische innovaties voor de energietransitie worden gepresenteerd, en bezochten zij de nieuwe DNV-laboratoria en testfaciliteiten. Ook woonden zij de officiële openingsceremonie van het nieuwe multifunctionele gebouw "Plus Ultra Groningen" bij.
Morgen, vrijdag 21 april, houdt DNV een open dag in het nieuwe technologiecentrum , met de tentoonstelling over duurzame technologie en diverse nevenactiviteiten voor het grote publiek, waaronder ede presentatie van recente onderzoeksresultaten van het belangrijke Nederlandse waterstofonderzoeksconsortium HyDelta.