Afschaffing BTR-certificaat bij spoorwerk

BTR certificering is sinds 13 november niet meer verplicht.

Bedrijven die op en rond het spoor werken hoeven sinds 13 november 2015 niet meer te beschikken over het certificaat voor de Branchegerichte Toelichting Railinfrastructuur (BTR). Door veranderingen in de veiligheidsregels is de BTR overbodig geworden.

Bedrijven die op of bij door ProRail beheerde sporen werken moesten tot nu toe beschikken over een certificaat voor de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) én een certificaat voor BTR. De BTR richt zich vooral op de arbeidsveiligheid voor spoorwerk en is een aanvulling op de VCA. 

De BTR die nu geldt stamt uit 2005, terwijl de regels voor veilig werken in de spooromgeving sindsdien behoorlijk zijn veranderd. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe initiatieven zoals het Digitaal Veiligheidspaspoort. Samen met railAlert heeft ProRail daarom besloten dat de BTR geen vereiste meer is voor werk op en rond het spoor.  

Bent u BTR gecertificeerd door DNV GL? 

DNV GL zal u een alternatief aanbieden, wij zullen u hierover schriftelijk benaderen. Al onze BTR klanten ontvangen binnenkort per post informatie.