Skip to content

Online training: Hoe gaat dit in de praktijk?

Online training bestaat al langer in veel verschillende vormen. Hierbij denkt u vast aan online training modules, maar het kan ook anders. Bij DNV kunt u vanuit uw eigen comfortabele omgeving de interactieve training volgen van een van onze trainers. Lead auditor en trainer Hans Snoeren heeft onlangs de online training Incidentenonderzoek met behulp van de SOAT methodiek gegeven. Benieuwd naar zijn ervaring? En de ervaring van de klant? Lees dan snel verder.

Op dit moment biedt online training dé uitkomst. Veel werknemers zijn thuis aan het werk en reizen nauwelijks ergens naartoe. Organisaties kunnen deze tijd juist gebruiken om de kennis van hun medewerkers te verhogen door middel van training. Trainer Hans Soeren en deelnemer Twan Niemeijer van Sun Jet Services vertellen over hun ervaring met deze online SOAT training.

Welke training heb je gegeven?

Trainer Hans Snoeren: “De eerste online training die ik gegeven heb, ging over Incidenten Onderzoek met behulp van de SOAT methodiek. De term SOAT staat voor Systematische Oorzaak Analyse Techniek. Ik heb de online training gegeven aan de organisatie Sun Jet Services. Tijdens de training is er gebruik gemaakt van het platform Teams, iets waar de klant zelf al goed bekend mee was. In overleg met de klant hebben we besloten om de tweedaagse training niet twee dagen achter elkaar te geven. In plaats daarvan zijn we op maandag gestart en hebben we de tweede dag op vrijdag gedaan. Dit gaf ons het voordeel dat we maandag de processen en het incidenten onderzoek konden doorlopen. Aan het einde van de dag kon ik afspraken maken met de deelnemers en heb ik materiaal toegestuurd voor vrijdag. De opdrachten hebben we toen tijdens de training besproken.”

Hoe heb je het geven van een online training ervaren?

Trainer Hans Snoeren: “Ik heb het geven van een online training goed ervaren, het is anders dan klassikaal training geven. De deelnemers zijn niet fysiek aanwezig en er is een andere interactie dan in een klassikale setting. Daarom heb ik mijn trainingen iets aangepast waardoor ze nog interactiever zijn. Bijvoorbeeld door gebruikt te maken van een online quiz, puzzels en leuke opdrachten die de deelnemers in groepjes konden maken. Het is belangrijk tussendoor vragen te blijven stellen en gebruik te maken van interactieve tools.

Als trainer vergt het geven van een online training net een beetje meer, dan bij een klassikale training. Daarnaast moest ik nu zelf alle materialen naar de deelnemers opsturen, want bij SOAT werken we met een grote kaart. Deze is netjes verkleind naar A3 formaat en via de post toegestuurd. Normaal wordt dit door onze backoffice gedaan. Dit is voor mij als trainer wel een extra aandachtspuntje.”

ONLINE TRAINING BUTTON

Hoe heeft de klant de online training ervaren?

Trainer Hans Snoeren: “Het was even wennen voor de deelnemers om alles online te doen, maar ze waren erg positief. Ze hebben onder andere een deel van het proces in kaart gebracht. Het proces van een incidentenonderzoek, hoe het zou moeten gaan werken en met deze theorie en tools konden de deelnemers dit toepassen in de praktijk.” 

Twan Niemeijer van Sun Jet Services: “Ik zou de training zeker aanraden. Deze is erg duidelijk en vakkundig gegeven. Ik kan me voorstellen dat mensen aan interactieve trainingen moeten wennen, voor ons was het niet vreemd omdat we vaker vergaderingen en trainingen op afstand volgen met medewerkers en opdrachtgevers. Al met al een goede training waar we veel van geleerd hebben. De trainer was spontaan en kundig. Je kon zijn praktijkervaring merken in het lesgeven.”

Vraagt een online training veel voorbereiding van de deelnemers?

Hans Snoeren: “Eigenlijk hebben de deelnemers niet meer voorbereiding dan normaal. Bij een klassikale training komen de deelnemers naar de training waar zij het naslagwerk ontvangen. Dit is bedoeld om na de training te kunnen bekijken. Door de gewijzigde vorm van kennisoverdracht wordt er nu aan de deelnemers gevraagd om deze informatie op voorhand door te lezen. Hierdoor kan ik aan het begin van de training vragen stellen om te kijken waar de hiaten zitten. Op basis van de antwoorden kan ik kijken waar ik nader toelichting op kan geven. Ik krijg direct goede feedback uit het systeem.”

Twan Niemeijer: “De trainer heeft vooraf een trainingspakket met opdrachten opgestuurd, ik heb mijn medewerkers aanbevolen op een plek te gaan zitten waar ze de hele dag rust hebben en indien mogelijk op een groot scherm kunnen kijken, omdat het niet een vergadering van een uur is, maar een volledige dag. Wij gebruiken Teams dagelijks tijdens ons werk, dus hier hoefden wij geen voorbereidingen te treffen en wisten zelfs de trainer hier en daar een paar handigheidjes te vertellen.”

Wat zijn de voordelen van een online training?

Trainer Hans Snoeren: “Allereerst biedt online training nu natuurlijk een voordeel, omdat veel werknemers op dit moment vanuit huis werken. Sommige organisaties zijn inactief en daarom zal er nu meer tijd zijn voor het volgen van een training. Daarnaast is er geen reistijd en kun je comfortabel vanuit je eigen omgeving de training online volgen. Dit brengt dan ook weer voordelen mee voor het milieu.  

Ik heb zelfs gelezen dat deelnemers sneller informatie opnemen tijdens online trainingen door de manier waarop zij informatie tot zich krijgen. Ze worden sneller getriggerd door de verschillende methodieken die gebruikt worden en onthouden de informatie vaak beter. 

Ook valt het mij op dat alle deelnemers nu actief meedoen. Tijdens de klassikale trainingen zijn er vaak bepaalde deelnemers die graag het woord nemen. Online is dat minder, hierdoor zijn de mensen die normaal niet vaak aan bod komen sneller geneigd om de chatfunctie te gebruiken en actiever mee te doen. Je ziet het ook met oefeningen, iedereen doet hier actief aan mee. 

Bij de SOAT training kan ik samen met de klant afstemmen wanneer de training plaatsvindt. Zo kan de training in plaats van heel de dag, ook in twee of meerdere dagdelen worden gegeven.”

Waarom is online training juist nu een goede uitkomst?

Twan Niemeijer: “Het is een prima oplossing, minder risico’s op besmetting van COVID-19, geen onnodige reizen, als bedrijven slim zijn benutten ze deze tijden om de kwaliteit wat omhoog te schroeven waar anders misschien niet altijd tijd voor is.”

Verwacht je dat online trainingen in de toekomst vaker worden ingezet?

Trainer Hans Snoeren: “Absoluut, zeker als de ervaringen zo blijven, zal ik mijn trainingen ook anders gaan vormgeven. Ik denk dat er best wat klanten zijn die de voorkeur geven aan een online training om de reistijd te verminderen. Hier zitten zeker wel voordelen aan, maar Ik weet niet of het bij alle trainingen de perfecte uitkomst is. Wellicht zijn er trainingen waarbij je kunt zeggen laten we een gedeelte remote doen en toch een keer samenkomen om de klassikale interactie te hebben.”

Waarom heeft Sun Jet Services gekozen voor een online training?

Trainer Hans Snoeren: “De reden dat Sun Jet Services gekozen heeft voor deze online training, is omdat een klant van de organisatie vereiste dat de medewerkers deze training af zouden ronden voor het einde van het eerste kwartaal. We konden door COVID-19 geen klassikale training meer doen, dus hebben we de training omgezet naar een online training. Dit was ook de reden dat de training door kon gaan.

Ik heb zo ook een andere klant die gebruik wil maken van online training en dit nu juist als een voordeel ziet. Zij hebben de training van september zelfs naar de maand april verschoven, omdat veel bedrijven inactief zijn en werknemers vanuit huis werken. Daarom gebruiken ze deze tijd juist nuttig door hun werknemers te trainen.”

Ook gebruik maken van de tijd die u nu heeft?

Volg dan een online training! Kijk hier voor het online trainingsaanbod.

Lees hier meer over de training Ongevallen- en Incidentenonderzoek.

Over Sun Jet Services

Sun Jet Services biedt verschillende dienstverleningen aan op het gebied van vliegtuigbrandstoffen, waaronder het tanken van vliegtuigen en de volledige organisatie en naleving van internationale regelgevingen hieromtrent: onderhoudt van (vliegveld) tankvoertuigen en installaties, brandstof depot management. Sun Jet Services is momenteel actief in Nederland, Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland.