FSSC 22000 behaald: Janus Vaten BV streeft naar kwaliteit en duurzaamheid
Opnieuw slaagt Janus Vaten succesvol voor de FSSC 22000 audit. Het bedrijf waarbij duurzaamheid vooropstaat bestaat dit jaar maar liefst 150 jaar. Hun geheim? Het streven naar continuïteit en procesverbetering, waardoor zij al jaren een vaste speler zijn op de markt in het produceren en reconditioneren van stalen en kunststof verpakkingen. Lead auditor Kees Houtman van DNV bracht begin december een bezoek aan het bedrijf. Uiteraard met inachtneming van de maatregelen van de overheid.
Het bedrijf dat sinds 2019 FSSC 22000 gecertificeerd is, is al vijf generaties lang een succesvol familiebedrijf. Waar het in Amsterdam allemaal begon met de reparatie van houten vaten, is het bedrijf inmiddels actief in meer dan 20 landen. Janus Vaten is ambitieus wat betreft certificering. Naast het FSSC 22000 certificaat zijn zij ook gecertificeerd voor ISO 9001 en ISO 14001. In 2021 staat ISO 50001 op de planning. Wij interviewden Patrick Oosterveer, HR-manager en lid van het HACCP-team bij Janus Vaten BV, over de certificering.FSSC 22000 als bevestiging op kwaliteit
FSSC 22000 is een erkende wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. Certificering van deze internationaal erkende norm wordt door alle levensmiddelenbedrijven geaccepteerd. Erkenning is dan ook een van de voornaamste redenen dat Janus Vaten de certificatie behaald heeft. Daarnaast toont de organisatie met een FSSC 22000 certificaat aan dat ze verantwoord met voedselveiligheid omgaan. Het bedrijf levert verpakkingen aan leveranciers binnen de foodsector en dient daarom aan de voedselveiligheidseisen van de klant te voldoen.
‘Aangezien er door onze klanten hoge eisen aan de verpakkingen worden gesteld vonden wij het een stap in de juiste richting om ons hiervoor te laten certificeren. Niet alleen als antwoord naar onze klant maar ook als een bevestiging op onze eigen hoge kwaliteitseisen’, Aldus Patrick Oosterveer, HR-manager, Janus Vaten BV.
Wat doet Janus Vaten goed?
‘Wat bij Janus Vaten vooral opvalt is dat het bedrijf gerecyclede producten op de markt brengt die voldoen aan alle voedselveiligheidseisen, waardoor klanten een goedkoper product kunnen kopen en hiermee ook nieuwe grondstoffen besparen. Ik heb vaten gezien waarvan je denkt daar kan niets meer mee gedaan worden, maar Janus Vaten kan er nog een prima nieuw vat van maken’, Aldus Kees Houtman, Lead Auditor bij DNV.Let’s Go Green
Janus Vaten streeft naar duurzaamheid van haar processen, producten én van haar relaties. Het bedrijf heeft als uitdaging om alle processen uit te voeren met een zo laag mogelijk energieverbruik, een minimale hoeveelheid restafval, en zo min mogelijk lucht- en wateremissies. Daarnaast maken zij gebruik van zonnepanelen om de carbon footprint nog verder te reduceren.
Patrick Oosterveer: ‘Wij ademen duurzaamheid, mede door onze verschillende reconditionerings processen zijn wij als bedrijf al jaren bezig met het duurzaam produceren en het hierbij verlagen van de totale CO2 uitstoot.’
Welke 3 tips met betrekking tot FSSC 22000 certificering heeft u voor andere organisaties binnen de foodbranche?
Patrick Oosterveer: ‘Allereerst is het belangrijk dat de gehele organisatie de food gedachtegang draagt. Daarom hebben wij vanuit verschillende afdelingen binnen de organisatie een HACCP-team opgesteld. Ton Janus vertegenwoordigd de directie, Nicky Kessens vertegenwoordigd de verkoop en ikzelf vertegenwoordig het HR & SHEQ vakgebied. Daarnaast is het goed om een onderzoek te starten naar datgene wat u al binnen de organisatie heeft geïmplementeerd. Niet in de laatste plaats is het van belang om zorg te dragen aan een nette omgeving op de werkvloer met het gebruik van bijvoorbeeld het 5S systeem.’Waarom DNV?
Patrick Oosterveer: ‘Wij zijn bij DNV terecht gekomen door middel van ons netwerk. Wij hebben een externe adviseur in ons HACCP-team welke al goede ervaringen had met DNV. De audit door Lead Auditor Kees Houtman is prettig ervaren. Dhr. Houtman helpt met zijn enthousiaste doch kritische blik om ons naar een hoger niveau te tillen. Soms is het even sparren tussen het HACCP-team en de auditor, wij zeggen wel eens gekscherend; zonder wrijving geen glans.’Certificering in tijden van COVID-19, hoe gaat dit?
Met gepaste maatregelen was het gelukkig mogelijk om de gehele audit op locatie uit te voeren. Om het besmettingsrisico te verkleinen heeft het bedrijf bij alle entrees moderne scanners staan om de temperatuur van de gasten en medewerkers te meten. Daarnaast geldt er op de gangen en buiten de kantoren een mondkapjesplicht en wordt er op grote schermen informatie verstrekt over hoe de corona maatregelen die binnen Janus Vaten worden gehanteerd, waaronder het houden van 1,5 meter afstand en het regelmatig wassen van de handen.
Patrick Oosterveer: ‘Door de huidige COVID-19 problematiek kon de lead auditor geen interviews bij ons personeel afnemen, de vragen werden in dit geval beantwoord door één van de heren uit ons HACCP-team. Gelukkig kon de gehele audit wel op locatie worden uitgevoerd, inzicht in de praktijk werkzaamheden zijn van groot belang.’
‘Het FSSC 22000 certificaat geeft ons als bedrijf de bevestiging dat we voldoen aan onze kwaliteitseisen. Het is nu een uitspraak die wij kunnen onderbouwen aan de hand van ons certificaat’, Aldus Patrick Oosterveer, HR-manager, Janus Vaten BV.