Skip to content

De meerwaarde van ISO 14001 voor JJ Darboven

Sinds 2012 beschikt koffiebranderij en groothandel JJ Darboven B.V. naast de normen, ISO 9001 en ISO 22000, ook over het milieumanagementcertificaat ISO 14001. Wij vroegen kwaliteitsmedewerker Maggie Renes welke meerwaarde ISO 14001 hun organisatie geeft.

JJ Darboven ISO 14001

J.J. Darboven is een grote Europese koffiebranderij, daarnaast zijn zij een groothandel van verpakte koffie, thee en chocolade producten. Levensvreugde zit in hun missie verankerd, dankzij de hoge kwaliteitsstandaard die geldt voor hun producten en diensten. Onlangs heeft de organisatie de hercertificeringsaudit positief afgesloten. Sinds 2012 beschikken zij naast de normen, ISO 9001 en ISO 22000, ook over het milieumanagementcertificaat ISO 14001. Naast voedselveiligheids- en kwaliteitsmanagement, ook aantoonbare aandacht voor milieumanagement? Dat is een prestati! Wij zijn benieuwd naar het verhaal van J.J. Darboven en stelden kwaliteitsmanager Maggie Renes een aantal vragen.

Wat is de grootste meerwaarde van ISO 14001 certificering voor Darboven?

Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke punten voor onze klanten, daarom is ISO 14001-certificering vaak een eis voor ons als leverancier van warme dranken. ISO 14001 dwingt je om een passend milieu beleid te ontwikkelen, waardoor milieuprestaties zullen verbeteren. Via certificering stralen wij nog sterker uit. Jullie werken volgens meedere normen: ISO 9001, ISO 22000 én ISO 14001. Welk voordeel brengt het werken met een geïntegreerd managementsysteem met zich mee? Voor ons is het van belang vanuit de verschillende norm-perspectieven naar de behoeften van de belanghebbenden te kijken. Dankzij de Harmonized Structure van de normen hebben wij een geïntegreerd managementsysteem op kunnen zetten. Deze manier van werken is efficiënt, vergroot de betrokkenheid van de medewerkers én zij begrijpen elkaars werk beter. 

Welke tip heeft u als kwaliteitsprofessinal voor startende organisaties als het gaat om ISO 14001?

Begin altijd met het ‘waarom’ van het milieumanagementsysteem. Beschrijf ook duidelijk het gewenste eindresultaat. Betrek bij het opstellen hiervan de medewerkers, zodat zij zich ook verbonden voelen en trots zullen zijn op de behaalde resultaten. Als extra tip wil ik de training Normkennis ISO 14001 van DNV aanbevelen.  Begin 2022 zullen de auditoren van DNV wederom langskomen bij J.J. Darboven in Amersfoort voor een periodieke audit. 

Meer weten over ISO 14001 certificering?

Lees hier verder over ISO 14001 certificering. Download hier de whitepaper in 10 stappen naar certificering. 

 

Waarom DNV?

Ervaar DNV's unieke auditaanpak: Risk Based Certification

 

Whitepapers downloaden

Meer tips over normen? Download de whitepapers

 

Trainingsaanbod

Bekijk ons trainingsaanbod.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u de DNV nieuwsbrief al? Schrijf u nu in!