Slechts weinig organisaties hanteren een gestructureerde aanpak om voedselverspilling tegen te gaan
Uit recent internationaal onderzoek van DNV blijkt dat verlies en verspilling van voedsel door zes van de tien organisaties in de voedingsmiddelenindustrie als belangrijke problemen worden beschouwd. Slechts minder dan een kwart van deze organisaties heeft dit onderwerp hoog op de strategische agenda staan. Dit wijst op een grote kloof tussen bewustzijn en concrete actie.
Uit het ViewPoint-onderzoek, uitgevoerd onder 375 organisaties in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, blijkt dat 85% van de respondenten aangeeft enige vorm van actie te ondernemen om voedselverlies en -verspilling te verminderen. Slechts 44% beschikt over een gestructureerd systeem om dit te beheren. Bovendien is minder dan één op de drie bedrijven op de hoogte van de komende ISO 20001-managementsysteemnorm. Deze norm wordt momenteel ontwikkeld om organisaties te begeleiden bij het minimaliseren van voedselverlies en -verspilling in de hele toeleveringsketen.
“Voedselverlies en -verspilling zijn niet alleen een probleem voor duurzaamheid, maar ook een gemiste zakelijke kans. Onze bevindingen duiden erop dat organisaties de omvang van het probleem wel erkennen, maar dat velen nog aan het begin staan van hun traject op weg naar effectieve, systematische en gestructureerde oplossingen”, aldus Barbara Frencia, CEO Business Assurance bij DNV.
Het onderzoek benadrukt de complexiteit en omvang van het probleem. De ondervraagde organisaties noemen een groot aantal uiteenlopende oorzaken, van inefficiënte processen en menselijke fouten tot houdbaarheidsbeperkingen en overproductie. Hoewel er verschillende oorzaken zijn, denkt 43% van de respondenten dat meer dan 10% van de niet-vermijdbare verspilling kan worden gebruikt voor andere toepassingen. Slechts 19% van de organisaties doet dit .
Voedselverlies en -verspilling worden in toenemende mate zowel een duurzaamheidsprobleem als een financiële kostenpost voor de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie. Volgens het VN-Milieuprogramma werd er in 2022 wereldwijd meer dan 1 miljard ton voedsel verspild. Het onderzoek van DNV benadrukt de collectieve kans, en verantwoordelijkheid, van deze sector om waardevolle veranderingen teweeg te brengen.
“Er is een duidelijk zakelijk argument om voedselverlies en -verspilling doelgericht aan te pakken: het verlaagt de kosten en helpt bovendien bij het voeden van de wereldbevolking. Een gestructureerde aanpak, betrouwbare data en normen gebaseerd op best practices zijn essentieel voor organisaties die hun intenties willen omzetten in meetbare impact”, concludeert Frencia.
Andere belangrijke bevindingen:
- Slechts 24% van de organisaties heeft voedselverlies en -verspilling hoog op de agenda staan.
- 30% denkt dat slechts een klein deel van de voedselverspilling bij de eigen organisatie vermijdbaar is; 28% meent dat het grootste deel kan worden vermeden.
- 75% heeft voedselverlies en -verspilling geïntegreerd in hun duurzaamheidsstrategie, maar slechts 40% neemt dit onderwerp op in hun verslaglegging.
- De rapportage vindt nog steeds vooral handmatig plaats: meer dan de helft van de organisaties maakt gebruik van spreadsheets.