Other sectors

Veiligheid in Aanbestedingen Bouw (ViA)

Veiligheid in Aanbesteding

Neem contact op:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel of mail ons gerust.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Offerte aanvragen Whitepaper: tip & trends veiligheid

Vanaf 2022 wordt het veiligheidsbewustzijn als verplichting opgenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw. Met als doel minder ongevallen op de bouwplaats. Dit is vastgelegd door opdrachtgevers en branchepartijen die verenigd zijn in de Governance Code Veiligheid. Deze gezamenlijke afspraak wordt: Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) genoemd.

Wat is veiligheidsbewustzijn? 

Onder de term veiligheidsbewustzijn wordt de houding en het gedrag binnen een organisatie met betrekking tot veiligheid bedoelt. Hierbij kunt u denken aan hoe de veiligheidscultuur binnen een organisatie is opgebouwd en in welke mate de werknemers elkaar aan durven te spreken op onveilig handelen.

Verplichting bij aanbestedingen

Vanaf 1 januari 2022* wordt het verplicht voor ontwerpende en uitvoerende bedrijven in de bouw om aan te tonen dat zij minimaal aan trede 2 van de veiligheidsladder voldoen. Na verloop van tijd wordt de lat hoger gelegd. Bedrijven moeten dan bij aanbestedingen van opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, aantonen dat de vereiste trede is gehaald: trede 2 per 1 januari 2022 en vanaf 1 januari 2024 dient u minimaal trede 3 te hebben. 

*Deze deadline is versoepeld. Lees hier meer informatie over de versoepeling.


Offerte button hoeken - image

Hoe kunt u aan de ViA/Governance Code Veiligheid in de Bouw voldoen?

Om als organisatie te voldoen aan de Governance Code Veiligheid in de Bouw/ ViA zijn er de volgende mogelijkheden:
  • SCL Original – Safety Culture Ladder, dit is de Veiligheidsladder waarbij ieder jaar een opvolgingsaudit wordt uitgevoerd (dit is de 100% audit). Het certificaat is 3 jaar geldig. Te certificeren van trede 1 t/m 5. 
  • SCL – Bij certificering krijgt u een SCL certificaat voor 3 jaar, waarbij ieder jaar een opvolgingsaudit wordt uitgevoerd (dit is een 40% audit). Te certificeren van trede 1 t/m 4. 
  • SCL Light – Na de eerste beoordelingsaudit (40% audit) wordt er een statement uitgegeven die 3 jaar geldig is. De opvolgingsaudit volgt op het actieplan en hierbij wordt ook een project bezocht. U ontvangt geen certificaat, maar een statement. Dit statement is 3 jaar geldig. Te certificeren van trede 1 t/m 3. 
  • Approved Self Assessment – Bij de Self Assessment krijgt u een SAQ Statement (verificatie door DNV). Vervolgens vindt er in de opeenvolgende 2 jaren een check plaats om dit statement te verlengen. U ontvangt geen certificaat. Te certificeren van trede 1 t/m 3. 

Moet u van uw opdrachtgever voldoen aan ViA dan zal hij aangeven welk van deze drie u dient te hebben. Uw opdrachtgever zal dit doen door middel van deze risicomatrix: 

VIA Risicomatrix - image

Weet u niet welke optie u nodig heeft? Neem dan contact op met ons op via het contactformulier.

Meer informatie over de ViA?

*) Wanneer we spreken over de SCL, spreken we over het geregistreerd merk SCL van NEN.

Neem contact op:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel of mail ons gerust.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Offerte aanvragen Whitepaper: tip & trends veiligheid

Andere services die mogelijk ook interessant zijn voor u: