Skip to content

TenneT, DNV GL en ZJA winnen Nationale Staalprijs met Innovatief ontwerp hoogspanningsmast Wintrack

Wintrack, een nieuwe concept hoogspanningsmast voor de toekomstige vormgeving van de de energievoorziening

Uitreiking Nationale Staalprijs (foto Klaas B. Bakker)

Gistermiddag mochten DNV GL, TenneT en ZJA de Nationale Staalprijs 2016 in de categorie Industrie in ontvangst nemen voor Wintrack, een  nieuwe concept hoogspanningsmast dat de energievoorziening van de toekomst vorm zal geven. De stalen Wintrack-mast die voor het eerst is ingezet bij het project Randstad 380 kV,  is door TenneT ontwikkeld i.s.m. DNV GL en ZJA Zwarts & Jansma Architecten.  DNV GL heeft het electrotechnisch ontwerp voor haar rekening genomen en ZJA het estetisch ontwerp. Voor het Randstad 380 kV project zijn de masten gerealiseerd door VolkerWessel Telecom en VDL-KTI NV. De jury prees vooral het feit dat Wintrack inspeelt op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. De Wintrack-mast is een hoogspanningsmast met een innovatieve, strak vormgegeven constructie waarmee niet alleen voor ‘visuele rust’ wordt gezorgd in het landschap maar dat ook een aanzienlijk smaller magneetveld oplevert.  

Ben Voorhorst van TenneT: 'Ik ben heel trots op deze prijs. Als elektriciteitstransporteur zorgt TenneT voor het bewaken van de betrouwbaarheid en de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening. Daarbij wordt voortdurend gekeken naar maatschappelijke vraagstukken en nieuwe ontwikkelingen. Wintrack speelt hierop in en maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in de omgeving en de impact voor de maatschappij te minimaliseren'.  

Reductie magnetisch veld
Wintrack bestaat uit twee palen, waaraan de hoogspanningsdraden worden opgehangen. De slanke en spits toelopende pilonen staan op het oog los van elkaar. Ze zijn minimalistisch qua ontwerp, daardoor passen de masten goed in diverse landschappen. De mast is bovendien onderhoudsarm dankzij de gladde structuur.  Het Wintrackconcept bestaat uit duo‘s van masten, vandaar de term „bi-pole“, waarbij de dradenbundels (geleiders) tussen de palen, boven elkaar worden vastgezet. De masten hebben geen brede armen waaraan de geleiders naast elkaar hangen, zoals bij de huidige vakwerkmasten het geval is. De hoogspanningsdraden hangen dichter bij elkaar dan bij bestaande hoogspanningsmasten. Daardoor ontstaat langs de route van de hoogspanningsverbinding een smaller magnetisch veld. 

Feiten
De mast wordt geschilderd in de kleur van de meest voorkomende luchten in Nederland: lichtgrijs. Door die kleur vallen de masten veelal weg in het landschap.
Een veel voorkomende mast heeft de volgende specificatie:

  • De mast verloopt in diameter van 2,4 m aan de onderzijde naar 0,5 m op 57 m hoogte
  • Aantal buisdelen per mast: 2, 
  • Totale gewicht buisdelen: circa 53 ton
  • Daarnaast komen nog een aantal varianten voor.
  • Het hoogste type Wintrackmast is momenteel ca. 81 meter hoog.
Video Wintrack