Skip to content

Een samenwerking die bijdraagt aan voedselveiligheid

Toegang tot veilig voedsel voor consumenten is extreem belangrijk. Daarom herinneren de Wereld Voedselveiligheid dag en de Wereld Accreditatie dag ons er dit jaar aan dat de verantwoordelijkheid op het gebied van voedselveiligheid bij iedereen een rol speelt en we hier samen een bijdrage aan moeten en kunnen leveren.

Jaarlijks worden er circa 600 miljoen mensen ziek en overlijden er 420.000 mensen voortijdig door besmet voedsel en voedselvergiftiging. De toeleveringsketens worden steeds globaler, ingrediënten uit producten komen uit verschillende landen en producten worden in veel verschillende landen verkocht. Deze internationale handel vraagt om meer bewijs en controle om de voedselveiligheid in elke schakel te garanderen. Daarnaast neemt de druk van regelgeving op voedselveiligheid en duurzaamheidsaspecten waaronder voedselverspilling toe. 

Nooit eerder was de behoefte aan controle en vertrouwen zo groot. Er is veel bereikt, maar het aantal incidenten en de gevolgen hiervan op mensenlevens geeft duidelijk aan dat er nog veel werk aan de winkel is.

Twee jaar geleden hebben de Verenigde Naties 7 juni uitgeroepen tot Wereld Voedselveiligheid dag, om aandacht te vragen voor de gevolgen op de gezondheid door besmet water en voedsel. Deze dag valt nauw samen met de Wereld Accreditatie dag op 9 juni, die in het teken staat van de manier waarop accreditatie de voedselveiligheid ondersteunt.

"Certificatie instellingen en zorgaanbieders zoals wij kunnen en moeten een onafhankelijke, betrouwbare rol spelen om de voedselveiligheid verder te verbeteren, vertrouwen in de supply chain te creëren en de consument te beschermen", zegt Joy Laing, Global Food & Beverage Director, DNV GL - Business Assurance. "Om dit te doen, is accreditatie van de deelnemers in de TIC-sector van essentieel belang. Het garandeert de kwaliteit en integriteit die nodig zijn door eisen te stellen aan de manier waarop we werken. Dit geldt ook voor de kwalificaties en competentie van onze auditoren. Wat enorm belangrijk is om de mate van uniformiteit dat nodig is en de voedselveiligheid in alle waardeketen over de hele wereld te garanderen.”

"Voedselveiligheid wordt omschreven als een niet-concurrerende kwestie in de voedingsindustrie. Dit jaar herinneren Wereld Voedselveiligheid dag en de Wereld Accreditatie dag ons er sterk aan dat we voedselveiligheid samen moeten aanpakken. We zijn slechts zo sterk als de zwakste schakel. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om de vooruitgang op de best mogelijke manier te stimuleren", zegt Joy Laing. "Samenwerking is de enige manier om vandaag de dag een verschil te maken en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage te leveren aan de SDG's."

* SDG staat voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 

Bron: IAF 

Whitepaper: 12 tips tegen voedselfraude 

Wilt u voedselfraude binnen uw organisatie proberen te voorkomen? In een eerder artikel over voedselfraude heeft u de eerste zes tips gekregen om de risico’s binnen uw bedrijf te beperken én zodoende voedselfraude te voorkomen. In deel 2 van de whitepaper ontvangt u de rest van de tips.  Download de whitepaper hier.

Whitepaper button - hoekig

  Download de Verschillenmatrix BRC, IFS, FSSC 22000

Download de Verschillenmatrix BRC, IFS, FSSC 22000

Wilt u meer weten over de verschillen tussen deze GFSI-erkende foodnormen? Download de whitepaper hier

  Transitie naar BRC Global Standard voor Food Safety, issue 9

Transitie naar BRC Global Standard voor Food Safety, issue 9

Issue 9 van de BRCGS Food Safety standaard werd gepubliceerd in augustus 2022. Certificering volgens de nieuwe versie van de norm begint op 1 februari 2023. Lees hier meer over de wijzigingen.

 

FSSC 22000 Certificering

Het certificatieschema voor de gehele voedingsmiddelenindustrie.

 

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel een offerte ontvangen?

 

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief.

 

Training

Volg een training en vergroot uw kennis over de norm! Klik hier voor het gehele aanbod.

Snel & eenvoudig

Offerte aanvragen