Skip to content

Een dag in het leven van auditor… Freya Blanker

In deze editie ‘Een dag in het leven van…’ leest u over een werkdag uit het leven van Freya Blanker. Freya werkt al ruim 6 jaar als auditor binnen de voedselveiligheid bij DNV GL. Voordat ze haar carrière bij DNV GL begon, was zij inspecteur bij de NVWA. Dit keer mocht zij een hercertificatie audit uitvoeren bij de Patisserie van de Bijenkorf in Amsterdam.

Een audit bij de Patisserie van de Bijenkorf

Een audit bij de Patisserie van de Bijenkorf is natuurlijk niet verkeerd. Op deze productielocatie wordt al het lekkers van de Bijenkorf gemaakt, waaronder chocolade, taarten, brownies en quiches. Freya start haar dag met een kop koffie en een heerlijke brownie waarna de openingsmeeting start, zoals dit bij elke audit wordt gedaan. Tijdens de openingsmeeting worden er verschillende zaken doorgenomen, waaronder het programma voor de audit, veranderingen t.o.v. de vorige audit, bedrijfsdoelstellingen op voedselveiligheid gebied, nieuwe producten die bekeken moeten worden of de focus area die de organisatie mee wil nemen tijdens de audit. 

Het begin van de audit 

Na de openingsmeeting verdeelt Freya de taken. Deze audit wordt uitgevoerd door twee auditoren, Dominique Timp en Freya zelf. Dominique duikt de boeken in; zij gaat samen met de Kwaliteitsmanager kijken naar de procesbeschrijvingen, basisvoorwaardenprogramma, gevaar-risicoanalyse en andere documenten. Freya duikt de productie in, waarvoor ze haar veiligheidsschoenen aantrekt, een witte jas aan draagt en een haarnetje op moet.  Samen met de productieleider loopt Freya gedurende de dag langs de verschillende afdelingen. Op deze afdelingen wordt gepraat met medewerkers die aanwezig zijn. 

De audit begint eigenlijk al op het moment dat Freya het kantoor verlaat. De eerste vragen die aan de productieleider worden gesteld gaan over de kleedruimtes: ‘Hoe wordt er omgegaan met de vuile was (kleding)?’. Ook alle externe leveranciers worden opgeschreven zodat later de contracten kunnen worden bekeken. Freya ondervraagt de eerste medewerker die zij tegenkomt. Hoe ziet zijn dag eruit? Waar is hij verantwoordelijk voor? En laat eens zien, hoe registreer je zaken? 

Een thermometer die op deze afdeling wordt gebruikt om producttemperaturen te meten en te registreren wordt bekeken. Thermometers moeten voorzien zijn van een nummer en één keer per jaar gekalibreerd worden. Door dit op te schrijven wordt op een later moment gecontroleerd of deze thermometer ook echt gekalibreerd is.  

Daarna loopt Freya steekproefsgewijs door de koelingen en vriezers. Ze bekijkt de producten. Zijn ze niet over de datum? Zijn ze gelabeld? Hoe wordt er omgegaan met allergenen? En hoe is de temperatuur in de koelingen en vriezers? Werkt de verdamper van de koelinstallatie goed en is deze niet vies?

Traceerbaarheid

Op de verpakkingsafdeling loopt een medewerker met een vracht aan saucijzenbroodjes. Deze worden ingepakt voor verzending aan de verschillende Bijenkorf locaties. Omdat traceerbaarheid van de producten belangrijk is, wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens de audit en bekijkt Freya op elke afdeling of dit goed geregistreerd wordt. Gedurende de hele audit wordt het onderwerp traceerbaarheid meegenomen.  

Tegen het einde van de ochtend gaan Freya en Dominique samen zitten om de bevindingen van de ochtend te bespreken. 

Waar zijn ze tegenaan gelopen, wat moet er nog in de documenten gecontroleerd worden, kloppen de processen?  Na een overheerlijke lunch verzorgd door de klant gaat Freya door naar de ‘natte’ afdeling waar de taarten worden gemaakt en gedecoreerd. Dit wordt allemaal handmatig gedaan. Ook hier kijkt Freya goed naar schoonmaaklijsten, temperaturen van producten en de kennis van de medewerkers met betrekking tot de hygiëne procedures.  

Freya Bijenkorf klein -image

De chocolaterie

Ook de chocolaterie komt aan bod. Hier worden bijvoorbeeld de bonbons maar ook de chocoladeletters gemaakt. Net als het gebak wordt ook dit allemaal met de hand opgespoten, gevuld en bereid. De teamleider van de decoratie afdeling vertelt over het proces van het smelten van de chocolade, het koelen en daarna weer verwarmen. Dit heet tempreren en zorgt ervoor dat de chocolade een mooie glans krijgt en lekker knarst wanneer je het breekt. Freya bekijkt alles op de afdeling: de mallen van de chocola (zijn deze schoon en zijn ze heel), temperatuur van de opslag en de koelkasten, maar ook de emmers. Zijn deze wel veilig om voedsel in te gebruiken/bewaren? Dit heet foodgrade.  

Hercertificatie behaald! 

Tegen het einde van de middag gaat Freya terug naar het kantoor waar ze direct aan de slag gaat met de bevindingen. Ze heeft tijdens de audit veel notities gemaakt, deze schrijft ze op in de auditrapportage. Dominique schuift ook aan en samen bespreken ze wat hen vandaag is opgevallen, waar ze de dag erna naar gaan kijken en wat nog nader onderzocht moet worden. Na de bespreking wordt de klant erbij geroepen om de bevindingen van de eerste dag te delen. Deze zaken zijn door de dag heen ook al gecommuniceerd met de Kwaliteitsmanager (wanneer het over de documentatiebeoordeling ging) of met de productieleider (als het zaken aangaande de productie waren). Daarnaast wordt er besproken wat de auditoren op dag 2 nog willen zien. Na deze bespreking zit de eerste audit dag bij de Patisserie van de Bijenkorf erop! De Bijenkorf Patisserie heeft de audit na twee dagen met glans doorstaan en de hercertificatie behaald!  

*De hercertificatie duurt 3 dagen. Doordat de audit door twee auditoren wordt uitgevoerd betekent dit 2 auditoren, gedurende 1,5 dag op locatie aanwezig. Een auditor merkt zaken op tijdens een audit, dit zijn non-conformities. Deze worden geclassificeerd als critical, dan wordt het certificaat direct geschorst, major, bij grote misstanden, of minor, bij kleine misstanden die geen/nauwelijks invloed hebben op de hygiëne/veiligheid.  (Critical is niet bij elke norm van toepassing)

* Door bij verschillende organisaties binnen te kijken, kijken wat goed gaat en wat beter kan is elke dag anders. Sommige organisaties hebben alleen hun certificaat omdat het moet vanwege klanteisen. Gelukkig zijn er ook organisaties die constant willen verbeteren en waar je bij een volgende audit ook de verbeteringen ziet die aan de hand van de voorgaande audit zijn doorgevoerd. Door elke week bij meerdere bedrijven te zitten en lange reistijden is de baan van een auditor ook erg intensief. Maar een kijkje nemen in de keuken van zoveel organisaties, wie wil dat nou niet? 

  Whitepaper ISO 22000:2018; voornaamste wijzigingen

Whitepaper ISO 22000:2018; voornaamste wijzigingen

Download de whitepaper en kom alles te weten over de wijzigingen in ISO 22000:2018.

  Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel een offerte ontvangen?

 

FSSC 22000 Certificering

Het certificatieschema voor de gehele voedingsmiddelenindustrie.

 

Training

Volg een training en vergroot uw kennis over de norm! Klik hier voor het gehele aanbod.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief